Omnino https://www.omnino.nl/ Omnino, alles voor een gezond leven. Alles over mentale en lichamelijke gezondheid vind je bij het gezondste blog van Nederland Tue, 25 Oct 2022 14:44:01 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://www.omnino.nl/wp-content/uploads/2018/09/cropped-icon-32x32.png Omnino https://www.omnino.nl/ 32 32 Fit worden met een sportfysio: maximaal presteren https://www.omnino.nl/gezond-leven/fit-worden-met-een-sportfysio-maximaal-presteren/ Tue, 25 Oct 2022 14:43:59 +0000 https://www.omnino.nl/?p=980 Every workout counts! Tenminste, als je voor de juiste manier van sporten kiest. We doen aan lichaamsbeweging om onze algehele gezondheid te verbeteren, maar niet iedereen is zich bewust van het belang van overleg met een sportfysiotherapeut voordat je aan een training routine begint. Het is belangrijk om volledig inzicht te hebben in je fysieke […]

Het bericht Fit worden met een sportfysio: maximaal presteren verscheen eerst op Omnino.

]]>

Every workout counts! Tenminste, als je voor de juiste manier van sporten kiest. We doen aan lichaamsbeweging om onze algehele gezondheid te verbeteren, maar niet iedereen is zich bewust van het belang van overleg met een sportfysiotherapeut voordat je aan een training routine begint. Het is belangrijk om volledig inzicht te hebben in je fysieke mogelijkheden om veilig en effectief te kunnen trainen. Een sportfysiotherapeut kan helpen je fitnessniveau te beoordelen en je op het juiste pad zetten om je fitnessdoelen te bereiken. Dus waar wacht je nog op? Het is tijd voor een mentale oppepper!

De voordelen van een sportfysio

Ja, werken met een sportfysio heeft veel voordelen! Ten eerste kan hij blessures helpen voorkomen door iemands risicofactoren te beoordelen en eventuele onevenwichtigheden te corrigeren. Ten tweede kan hij blessures helpen behandelen door revalidatie-oefeningen te geven en te helpen bij het genezingsproces. Ten derde kan het de prestaties verbeteren door zwakke plekken op te sporen. Kortom: werken met een sportfysio Dordrecht kan mensen helpen gezond te blijven, blessurevrij en optimaal te presteren. En is dat niet waar het allemaal om draait? Gezond sporten en gezond blijven.

Het starten van een trainingsprogramma

Wist je dat het heel belangrijk is om een sportfysio in te schakelen voordat je begint met je nieuwe training routine? Zelfs als je jezelf al fit voelt! Ieder mens heeft andere fysieke mogelijkheden, dus het is belangrijk dat je je eigen beperkingen begrijpt om blessures te voorkomen. Een sportfysiotherapeut kan helpen je fitheidsniveau te beoordelen en je op het juiste pad zetten om je fitnessdoelen te bereiken. Bovendien kan een sportfysiotherapeut een persoonlijk trainingsplan ontwikkelen dat speciaal op jou is afgestemd, waardoor je maximale resultaten behaalt. Maar dit wel op jouw eigen tempo.

Zo kies je de juiste sportfysio

Als je een sportfysio zoekt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste wil je iemand vinden die ervaring heeft met het werken met sporters en de eisen van jouw sport begrijpt. Ten tweede wil je iemand vinden die gecertificeerd en geaccrediteerd is door een goede organisatie.  En last but not least – je wilt iemand vinden die je een persoonlijk behandelplan kan geven én die je kunt vertrouwen. Door met al deze factoren rekening te houden, kun je er zeker van zijn dat je de juiste sportfysio vindt voor jouw behoeften. Veel sportplezier!

Meer tips voor een gezond leven lees je hier.

Het bericht Fit worden met een sportfysio: maximaal presteren verscheen eerst op Omnino.

]]>
Het geheim van een goede band opbouwen met een dementerend persoon https://www.omnino.nl/gezonde-geest/het-geheim-van-een-goede-band-opbouwen-met-een-dementerend-persoon/ Thu, 20 Oct 2022 08:37:23 +0000 https://www.omnino.nl/?p=977 Wanneer je in je omgeving te maken krijgt meteen dementerend persoon dan wil je graag zo goed mogelijkheid weten wat je kunt doen om die persoon te begeleiden en te ondersteunen. Zeker wanneer deze persoon een naaste is die je dierbaar is. Of het nu gaat om een buurvrouw, vriendin, kennis of misschien je oma, […]

Het bericht <strong>Het geheim van een goede band opbouwen met een dementerend persoon</strong> verscheen eerst op Omnino.

]]>

Wanneer je in je omgeving te maken krijgt meteen dementerend persoon dan wil je graag zo goed mogelijkheid weten wat je kunt doen om die persoon te begeleiden en te ondersteunen. Zeker wanneer deze persoon een naaste is die je dierbaar is. Of het nu gaat om een buurvrouw, vriendin, kennis of misschien je oma, ouder of echtgenoot. Het is fijn om te weten wat je kunt doen om er zo goed mogelijk te kunnen zijn voor deze persoon. In dit artikel geef ik je 5 tips over hoe je een goede band op kunt bouwen met een dementerend persoon.

1.    Respect

Behandel de persoon met respect. Met respect bedoel ik alle manieren van een respectvolle omgang zoals je dit ook bij ieder ander zou doen.

2.    Wees gelijkwaardig

Een dementerend persoon is niet dom, hij of zij weet alleen niet alles goed meer. Ga dus altijd op een gelijkwaardige manier met de persoon om.

3.    Corrigeer niet

Corrigeer een dementerend persoon niet, wat hij of zij vertelt dat is hoe zij het ervaren en of herinneren. Wanneer je een dementerend persoon blijft corrigeren door bijvoorbeeld te zeggen ‘’nee dat is niet zo’’ of ‘’het klopt niet wat je zegt’’ kun je de persoon in de war maken en daardoor (onnodig) overstuur maken.

4.    Haal herinneringen op

Veel mensen met dementie vinden het fijn en worden er rustig van om herinneringen van vroeger op te halen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld liedjes van vroeger te zingen en herinneringen aan vroeger op te halen.

5.    Praat over emoties

Wanneer een dementerend persoon in de war is door een bepaalde gebeurtenis op dat moment of bijvoorbeeld verdrietig is over een situatie van vroeger ( bijvoorbeeld oorlogstrauma’s) dan kan het soms lastig zijn om hier goed mee om te gaan. Wanneer de persoon boos wordt of erg moet huilen dan is het vaak niet eenvoudig om de persoon hier weer uit te krijgen. Probeer deze emoties en gevoelens dan ook niet weg te wuiven, maar geef de persoon het gevoel dat ook deze gevoelens er mogen zijn. Laat merken dat je meeleeft door het gevoel te erkennen. Probeer hierna het onderwerp subtiel bij te sturen, zo help je de persoon uit het ‘’negatieve’’ gevoel te komen.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan alle tips die ik je in dit artikel meegegeven heb over een band opbouwen met ouderengeneeskunde. Daarnaast is het belangrijk om altijd in gedachten te houden dat welke aanpak je kiest heel persoonlijk is. Het gaat erom wat past bij de persoon en bij jezelf.

Tips over een gezonde geest lees je hier.

Het bericht <strong>Het geheim van een goede band opbouwen met een dementerend persoon</strong> verscheen eerst op Omnino.

]]>
Ben ik allergisch voor voedsel? https://www.omnino.nl/overig/ben-ik-allergisch-voor-voedsel/ Sat, 11 Jun 2022 08:22:00 +0000 https://www.omnino.nl/?p=970 Krijg jij huiduitslag na het eten van een lekker stukje fruit? Of heb je last van benauwdheid na het eten van een handje noten? Indien je deze klachten herkent, kan het zijn dat je last hebt van een voedselallergie. Erg vervelend, want je kunt dan ziek worden van de ‘normaalste’ voedingsmiddelen en maaltijden. Bij het […]

Het bericht Ben ik allergisch voor voedsel? verscheen eerst op Omnino.

]]>

Krijg jij huiduitslag na het eten van een lekker stukje fruit? Of heb je last van benauwdheid na het eten van een handje noten? Indien je deze klachten herkent, kan het zijn dat je last hebt van een voedselallergie. Erg vervelend, want je kunt dan ziek worden van de ‘normaalste’ voedingsmiddelen en maaltijden. Bij het op tijd herkennen van, zijn er vaak oplossingen waardoor je al je favorieten etenswaren gewoon kunt blijven eten. Zo hoef je geen voedsel te vermijden en kun je dagelijks blijven genieten. Dat wil toch iedereen?

Hoe herken je een voedselallergie?

Hoe herken je nu zo’n voedselallergie? Bij een voedselallergie worden verschillende klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem. Klachten zijn vaak: benauwdheid, zwelling van de tong, huiduitslag en jezelf niet lekker voelen. Andere mensen gaan braken of krijgen ineens enorme jeuk.

Klachten kunnen mild zijn, maar soms ook zeer ernstig. Dit is erg vervelend en zeker omdat vaak niet meteen de vergelijking met een voedselallergie wordt gemaakt. Ondanks dat een voedselallergie vaker bij kinderen voorkomt dan bij volwassenen, is het ook een kwestie die zich op latere leeftijd ineens kan ontwikkelen.

Indien je vaker bij één specifiek voedingsproduct last hebt van deze klachten, is een allergiekans zeer aanwezig. Op den duur skip je dus automatisch dat handje noten of het drinken van melk. Indien het vermoeden van een allergie aanwezig is, kun je een afspraak maken bij de huisarts of zelf een allergietest online bestellen en afnemen.

Ben je op de hoogte dan kun je voedingsmiddelen vermijden of medicatie voorgeschreven krijgen. Ben je dus allergisch voor je favoriete aardbeien, dan is het wel zo fijn om deze gewoon te kunnen blijven eten natuurlijk.

Welke voedingsmiddelen geven een allergische reactie?

Simpelweg kan elk voedingsmiddelen met eiwitten een voedselallergie veroorzaken. Dit is dus bijna alles! Wel zijn er voedingsmiddelen waarbij een allergie vaker opspeelt dan bij anderen. Deze voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: noten, melk, fruit, soja, vis en melk.

Ook kunnen producten waar het bovenstaande in is verwerkt een allergische reactie veroorzaken. Je kunt ook last hebben van een voedselintolerantie i.p.v. een voedselallergie. De reacties die hierbij worden veroorzaakt, komen door een tekort aan enzymen, maar klachten lijken hetzelfde.

Wat te doen bij een voedselallergie

Als een voedselallergie is vastgesteld, gaat men opzoek naar mogelijkheden om de allergie te bestrijden. Veel informatie is te vinden op het internet, op blogs zoals wijzijngezond. Een dokter of diëtist kan je hiervoor speciale pillen voorschrijven.

Ook kunnen symptoom-onderdrukkende medicijnen worden geadviseerd om bijvoorbeeld huiduitslag als eczeem te verminderen. Als iemand zo heftig op bepaalde voeding reageert is soms een noodbehandeling van groot belang. Zo’n heftige reactie kan bijvoorbeeld zijn dat men stikt door een zwelling of huiduitslag krijgt over het gehele lichaam.

Hiervoor is de oplossing het onmiddellijk toedienen van adrenaline door een spuit. Gelukkig komen dit soort gevallen weinig voor en zijn andere maatregelen vaak al voldoende. Het vermijden van bepaalde voedingstoffen lost vaak al veel op en met kleine aanpassingen in het voedingspatroon komt men al een heel eind.

Natuurlijk is dit niet leuk en zijn er verschillende oplossing altijd bespreekbaar. Wil je je allergie een stapje voor zijn? Probeer dan gezonder te eten. Dit is altijd een goed idee!

Het bericht Ben ik allergisch voor voedsel? verscheen eerst op Omnino.

]]>
Gezond eten: tips waardoor jij het wel vol kan houden https://www.omnino.nl/overig/gezond-eten-tips-waardoor-jij-het-wel-vol-kan-houden/ Thu, 21 Apr 2022 10:16:54 +0000 https://www.omnino.nl/?p=963 Je kent het wel, vaak zeg je opnieuw tegen jezelf: ‘vanaf morgen ga ik écht gezond eten’. Af en toe lukt het dan ook wel, maar blijft het bij een paar dagen obsessief salades en sapjes consumeren en val je daarna weer terug in je oude eetgewoontes. Om gezond eten makkelijker te maken, zetten we […]

Het bericht Gezond eten: tips waardoor jij het wel vol kan houden verscheen eerst op Omnino.

]]>

Je kent het wel, vaak zeg je opnieuw tegen jezelf: ‘vanaf morgen ga ik écht gezond eten’. Af en toe lukt het dan ook wel, maar blijft het bij een paar dagen obsessief salades en sapjes consumeren en val je daarna weer terug in je oude eetgewoontes. Om gezond eten makkelijker te maken, zetten we voor jou een aantal tips op een rijtje, waardoor je gezond eten écht vol kan houden.

Gezond eten: algemene tips

Je wil dus gezonder eten. Maar waar begin je en misschien nog wel belangrijker: hoe houd je het vol? We delen eerst wat algemene tips met je:

 • Gezond begint bij gezonder. Ga niet gelijk all-in, maar pas met kleine stapjes jouw eetpatroon aan.
 • Geef jezelf de tijd. Een nieuwe eet- en leefstijl gaat niet over een nacht ijs. Gewoontes veranderen kost tijd en het creëren van een nieuw eetpatroon ook.
 • Geen verzadigd gevoel na je maaltijd? Wacht een kwartier en drink een glas water. Grote kans dat je lichaam dan wel een vol gevoel heeft en je dus minder snel naar de snackkast loopt.
 • Kook vaker zelf. Handig, al die kant-en-klaar maaltijden en duizenden gerechten om te bestellen, maar vaak zijn ze niet gezond. Kook daarom wat vaker zelf! Zo weet je ook gelijk wat er precies in je eten zit én kan je gerechten aanpassen naar jouw smaak.
 • Verander eens wat kleins. Dat koekje dat je telkens eet? Vervang ‘m eens door een appel of een ander stuk fruit. Wedden dat je snackbehoefte dan ook is vervuld?

Er zijn talloze ideeën over hoe, wanneer, wat, hoe laat en waar mensen moeten eten. Omdat wij van mening zijn dat je zelf moet bepalen of intermittent fasting, een bepaald dieet of het nuttigen van juist wel of geen tussendoortjes bij jou past, delen we nog wat tips met je voor de drie maaltijdmomenten die iedereen heeft op een dag. De start van jouw gezonde leven.

Gezond ontbijt

Je dag goed beginnen, doe je met een gezond ontbijt. Het is dé kick-starter van jouw dag, dus mag er best wat extra aandacht een besteed worden. Onze tips voor een gezond ontbijt:

 • Varieer! Klaar met diezelfde boterham met hagelslag elke dag. Probeer eens wat nieuws! Een bakje yoghurt met vers fruit bijvoorbeeld of een heerlijke smoothie.
 • Geen tijd ’s ochtends? Bereid je ontbijt (voor). Overnight oats zijn een perfect voorbeeld van een ontbijtje dat jij ’s avonds kan bereiden en ’s ochtends van kan genieten.
 • Fruit is your friend. Heb je moeite met het eten van voldoende fruit op een dag? Probeer dan minimaal alvast een stuk fruit bij je ontbijt te eten. Zo heb je de helft al binnen!

Gezonde lunch

De tweede grote maaltijd van je dag is de lunch. Een ideaal moment waarop jij je dag door midden zaagt. Belangrijk is dat je lunch jou energie geeft om de rest van de middag door te komen. Onze tips voor een gezonde lunch:

 • Lunch je op je werk of op school? Bereid je lunch dan thuis. Heb je ’s ochtends geen tijd om dit te doen? Veel lunches kan je de avond ervoor ook al (deels) bereiden.
 • Varieer! Net als bij je ontbijt. Elke dag boterhammen met kaas of elke dag dezelfde salade, niemand wordt er nu echt gelukkig van. Verras jezelf en je lichaam af en toe met een nieuwe lunch.
 • Groenten bij je lunch. Veel mensen eten te weinig groenten op een dag. Vaak komt dit doordat ze groenten alleen bij hun avondeten eten. Een gemiste kans, want je lunch leent zich perfect om wat extra groenten mee te smokkelen.

Gezond avondeten

Gezond avondeten is appeltje eitje. Vaak denken we dat we er geen tijd voor hebben of dat het bereiden van een gezond maaltje ontzettend ingewikkeld is. Maar niets is minder waar. Onze tips voor gezond avondeten:

 • Eet meer volkoren. Vervang ‘normale’ producten als pasta en rijst door hun volkoren variant. Volkoren producten bevatten namelijk meer vezels.
 • Vergeet je groenten niet! Heb je ze al op bij je lunch? Vergeet ze dan niet bij je avondeten. Meer is altijd beter.
 • Variëren! Ook hier geen overbodige luxe. Je lichaam heeft het simpelweg nodig en je mindset tegenover gezond (blijven) eten ook.

Het bericht Gezond eten: tips waardoor jij het wel vol kan houden verscheen eerst op Omnino.

]]>
Tips voor een goede nachtrust https://www.omnino.nl/overig/tips-voor-een-goede-nachtrust/ Thu, 24 Mar 2022 12:16:14 +0000 https://www.omnino.nl/?p=931 Niet iedereen kan makkelijk in slaap komen en de volgende dag weer uitgerust wakker worden. Een goede nachtrust is echter wel heel belangrijk voor je. Daarom geven we je hier een paar praktische tips voor een betere nachtrust. Blauw licht Een beeldschermbril tegen blauw licht is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als […]

Het bericht Tips voor een goede nachtrust verscheen eerst op Omnino.

]]>

Niet iedereen kan makkelijk in slaap komen en de volgende dag weer uitgerust wakker worden. Een goede nachtrust is echter wel heel belangrijk voor je. Daarom geven we je hier een paar praktische tips voor een betere nachtrust.

Blauw licht

Een beeldschermbril tegen blauw licht is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je slecht slaapt en daar een eind aan wil maken. Eerst denk je aan huismiddeltjes uit oma’s tijd: warme melk met honing bijvoorbeeld. Maar oma’s tijd is heel anders dan die van ons: wij zitten tegenwoordig bijna altijd aan een beeldscherm gekluisterd: tv’s smartphones, werklaptops, noem maar op. Daar hoefde oma geen rekening mee te houden. Dus als de ouderwetse methode van warme melk niet helpt, overweeg dan eens om een dergelijke bril aan te schaffen. Breng het aantal uren waar je achter een scherm zit eens in kaart en je zal zien dat het waarschijnlijk geen overbodige luxe is.
Je kan natuurlijk altijd deze truc met die van oma combineren voor een optimaal resultaat.

Waarom zou je een beeldschermbril tegen blauw licht aanschaffen?

Een computerbril tegen blauw licht helpt tegen oververmoeidheid van je ogen als je vaak en langdurig achter een scherm zit. Zoals de naam van de bril al een beetje verklapt, beschermt hij je tegen blauw licht van bijvoorbeeld je smartphone. Dat blauwe licht waarvan je eigenlijk pas ziet dat het blauw is als het opflikkert in een donkere ruimte. Ongetwijfeld heb je je wel eens afgevraagd of je dan niet in erg slecht licht op je smartphone naar je scherm zit te staren. Ja dus. Dit licht – of het nou opvallend blauw is of niet, is op de lange duur niet goed voor je zicht. Bovendien kan het vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken en het in slaap komen vermoeilijken. Als je slecht slaapt kan het dus helpen om overdag tijdens je werkuren op kantoor zo’n bril te dragen om vermoeidheid te voorkomen. En je spaart er op de lange termijn ook nog eens je zicht mee.

Beeldschermtijd en een beeldschermbril tegen blauw licht

Een beeldschermbril tegen blauw licht kan helpen om hoofdpijn, vermoeidheid en lastig in slaap komen te verminderen. Maar het kan niet alle ongemakken van overmatige blootstelling aan beeldschermen voorkomen. Probeer daarom waar je kan je beeldschermtijd in te perken. Last bijvoorbeeld om het uur een pauze in van een paar minuten waarin je even met je ogen ergens anders bent. Ook kan het helpen om een paar uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken, of op je telefoon nog een laatste keer je sociale media te checken. Dat komt morgen wel weer. Daar heb je dan weer de hele dag voor. Bedenk dat ‘even weer het licht aandoen’ soms als schadelijk kan zijn. Na een korte blootstelling aan licht moeten je ogen ook weer wennen aan het donker. Blijf dus voor slaaptijd zo ver mogelijk weg van beeldschermen.

Voor meer over je gezondheid, kijk op: https://www.omnino.nl/

Het bericht Tips voor een goede nachtrust verscheen eerst op Omnino.

]]>
Fysiek ongemak zoals incontinentie, wat doe je eraan? https://www.omnino.nl/gezond-leven/fysiek-ongemak-zoals-incontinentie-wat-doe-je-eraan/ Tue, 22 Feb 2022 12:28:53 +0000 https://www.omnino.nl/?p=918 Wat je kunt doen tegen incontinentie Heb je te maken met fysiek ongemak zoals incontinentie en ben je benieuwd wat je hieraan kunt doen? Er zijn diverse manieren om incontinentie tegen te gaan. Je kunt niet alleen jezelf beschermen met Tena, maar ook maatregelen treffen om te zorgen dat je niet snel last krijgt van incontinentie. […]

Het bericht Fysiek ongemak zoals incontinentie, wat doe je eraan? verscheen eerst op Omnino.

]]>

Wat je kunt doen tegen incontinentie

Heb je te maken met fysiek ongemak zoals incontinentie en ben je benieuwd wat je hieraan kunt doen? Er zijn diverse manieren om incontinentie tegen te gaan. Je kunt niet alleen jezelf beschermen met Tena, maar ook maatregelen treffen om te zorgen dat je niet snel last krijgt van incontinentie. In dit artikel vertellen we je wat je zoal kunt doen om incontinentie tegen te gaan. Lees snel verder voor meer informatie over incontinentie.

Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt

Zorg er allereerst voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Misschien denk je dat minder vocht drinken helpt om van incontinentie af te komen, maar daarmee vererger je het probleem juist. Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag om je vochtgehalte op peil te houden. Drink je minder, dan zal je urine geconcentreerder zijn en ook de wand van je blaas en urinebuis irriteren. Dit kun je herkennen aan donkere urine.

Doe bekkenbodemoefeningen

Je kunt je blaasfunctie ook verbeteren door blaastraining en bekkenbodemoefeningen te doen. Zo leer je met het doen van een blaastraining om je aandrang onder controle te krijgen en wacht je steeds ietsje langer met naar het toilet gaan. Bij bekkenbodemoefeningen doe je speciale oefeningen die zorgen voor stevige bekkenbodemspieren, zodat je meer controle over de incontinentie krijgt. 

Zorg voor de juiste bescherming

Goede bescherming is ook van belang als je te maken hebt met incontinentie. Hier kun je voor zorgen met incontinentiemateriaal. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat je zo min mogelijk last zal ondervinden van het urineverlies. Wat incontinentiemateriaal betreft zijn er diverse soorten en vormen. Ook voor jou is er dan ook een passend product verkrijgbaar. Probeer eens enkele producten uit om te ervaren wat je fijn vindt. Zo kun je incontinentieverband proberen, maar ook inlegkruisjes of shields. Ook zijn er speciale absorberende broekjes verkrijgbaar en sterkere verbanden. 

Houd je voedingspatroon in de gaten

Er zijn voedingsmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat de blaas geïrriteerd raakt en het urineverlies erger wordt. Hierbij kun je denken aan gekruid voedsel of voeding op basis van tomaat. Hetzelfde geldt voor dranken met koolzuur en cafeïne, alsmede sappen en vruchten met citrus.

Ook incontinentie verminderen? Maak dan gebruik van onze tips, zodat je straks weer op een fijne manier de deur uit kunt zonder je zorgen te hoeven maken om ongewenst urineverlies.

Meer blogs op gezond leven.

Het bericht Fysiek ongemak zoals incontinentie, wat doe je eraan? verscheen eerst op Omnino.

]]>
Wanneer spreek je over een verslaving?  https://www.omnino.nl/gezonde-geest/wanneer-spreek-je-over-een-verslaving/ Mon, 31 Jan 2022 15:35:20 +0000 https://www.omnino.nl/?p=913 Een verslaving hebben wordt vaak onderschat. Ook hebben mensen vaak pas in een later stadium door dat er sprake is van een verslaving. Een verslaving is een ziekte die zich bevindt op meerdere plekken in het lichaam, voornamelijk in je hersenen. Een verslaving gaat niet altijd over alcohol of drugs, maar ook over gewoontes zoals […]

Het bericht Wanneer spreek je over een verslaving?  verscheen eerst op Omnino.

]]>

Een verslaving hebben wordt vaak onderschat. Ook hebben mensen vaak pas in een later stadium door dat er sprake is van een verslaving. Een verslaving is een ziekte die zich bevindt op meerdere plekken in het lichaam, voornamelijk in je hersenen. Een verslaving gaat niet altijd over alcohol of drugs, maar ook over gewoontes zoals gokken, internet of seks. Een verslaving kan veel gevolgen hebben, zowel voor de verslaafde als voor zijn of haar naasten. Gelukkig zijn er veel hulpaanbieders, zoals een kliniek voor eetstoornissen of alcoholverslaafden. In dit artikel gaan we het hebben over het moment dat er sprake is van een verslaving. 

De definitie van een verslaving 

Wanneer is er sprake van een verslaving? ‘Een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken’ is één van de definities van een verslaving. Het verlangen naar deze middelen of gewoontes wordt ook wel een craving genoemd. Dit verlangen veranderd langzaam in een noodzaak, een verslaafde kan voor zijn of haar gevoel niet meer zonder. Dus wanneer is er sprake van een verslaving? 

Je spreekt van een verslaving als…

Ten eerste als iemand niet meer zonder het middel of de gewoonte kan. Zowel lichamelijk als psychisch. Dit heeft dus alles te maken met de ‘craving’. Daarnaast gaat iemand steeds meer van het middel nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Ook ervaart hij of zij ontwenningsverschijnselen wanneer ze niet gebruiken. Dit kan zowel lichamelijk als psychisch zijn. Denk aan zweten en trillen, maar ook aan paniekaanvallen of agressie. Tot slot spreken we van een verslaving als een persoon meer dan de helft van de dag bezig is met het gebruik. Dit hoeft niet alleen het gebruiken of doen te zijn, maar ook erover denken of het verkrijgen. 

Hoe raak je verslaafd? 

Gelukkig raak je niet zomaar verslaafd, hier kan een jarenlang proces achter zitten. Echter zijn er wel enkele middelen waaraan je wél snel verslaafd raakt. Zoals heroïne, tabak en GHB. Het proces kan snel overslaan van experimenteren naar sociaal gebruik en vanuit daar in overmatig gebruik. Kan iemand het gebruik niet meer onder controle houden? Dan is sprake van een verslaving. Een verslavingskliniek kan je helpen om van een verslaving af te komen. Hopelijk hebben we jou met dit artikel voorzien van informatie over wanneer er sprake is van een verslaving. Ervaar jij dergelijke symptomen in je omgeving of bij jezelf? Denk er dan over na om hulp te zoeken. 

Meer tips over een gezonde geest? Kijk hier.

Het bericht Wanneer spreek je over een verslaving?  verscheen eerst op Omnino.

]]>
Waarom een biologisch latex matras? https://www.omnino.nl/gezond-leven/waarom-een-biologisch-latex-matras/ Mon, 03 Jan 2022 10:59:43 +0000 https://www.omnino.nl/?p=908 De grondstof latex wordt verkregen uit het sap van de Hevea boom, een stof die deze boom afscheidt wanneer er in zijn eigen schors wordt gesneden. Later, na verschillende bewerkingen, wordt het karakteristieke mengsel verkregen dat wij kennen: compact maar soepel. Waarom kiezen voor een 90 x 200 biologisch latex matras De uitstekende eigenschappen van […]

Het bericht Waarom een biologisch latex matras? verscheen eerst op Omnino.

]]>

De grondstof latex wordt verkregen uit het sap van de Hevea boom, een stof die deze boom afscheidt wanneer er in zijn eigen schors wordt gesneden. Later, na verschillende bewerkingen, wordt het karakteristieke mengsel verkregen dat wij kennen: compact maar soepel.

Waarom kiezen voor een 90 x 200 biologisch latex matras

De uitstekende eigenschappen van natuurlatex hebben het tot een ideaal materiaal voor rustplaatsen gemaakt. De elasticiteit die het kenmerkt, veroorzaakt een druk en tegendruk die variëren naar gelang van de punten waar zij worden uitgeoefend.

Op die manier voorkomen biologische latex matrassen dat zware lichaamsdelen zoals schouders of heupen worden overbelast. Naast het voorkomen van rugpijn en ongemak tijdens de slaap dankzij hun eigenschappen, worden latex matrassen aanbevolen voor hun hypoallergene kwaliteiten.

Dankzij hun natuurlijke kenmerken wordt de groei en de verspreiding van bacteriën ten gevolge van warmte of vochtigheid, stofmijten en vuil moleculen verminderd. Op die manier verminderen we de ademhalingsproblemen die deze elementen veroorzaken, naast een comfortabelere slaap en een gezondere levensstijl.

Biologische latex matras: meer levenskwaliteit

De natuurlijkheid van latex, gecombineerd met andere materialen zoals katoen, zorgt voor een vochtabsorptie die rechtstreeks van invloed is op de kwaliteit van de rust, waardoor het een zacht en natuurlijk proces is dat sterk wordt aanbevolen.

Het feit dat het materiaal een grotere onafhankelijkheid van de bedden en dus isolatie van de bewegingen mogelijk maakt, maakt de latex matras een perfecte optie voor koppels die in een van hun leden een persoon hebben die ’s nachts veel beweegt.

Bovendien is dit model ideaal in het gebruik voor iedereen die last heeft van rugklachten. Dankzij de eigenschappen van het latexschuim worden de rug, de lendenstreek en de wervelkolom de hele nacht door ontlast dankzij de juiste uitlijning van de verschillende drukpunten.

Samen met de bovengenoemde bewegingsvrijheid zal dit zich vertalen in een constante ontlasting van andere delen van het lichaam, zoals de heupen of de schouders.

Geleidelijk comfort en thermoregulatie

Latex matrassen voeren de lichaamswarmte gemakkelijker af. Dit is te danken aan de open celstructuur, die een grotere luchtstroom biedt voor een aangename temperatuur.

Bovendien is latex zeer resistent en elastisch, zodat het jouw lichaam optimaal ontlast. Het gevolg hiervan is de uitlijning van de wervelkolom. Op die manier ontstaat een progressief comfort, waarbij de steun steviger wordt naarmate de druk die jouw lichaam uitoefent groter is.

Het bericht Waarom een biologisch latex matras? verscheen eerst op Omnino.

]]>
Soorten fitness https://www.omnino.nl/gezond-leven/soorten-fitness/ Mon, 03 Jan 2022 10:54:08 +0000 https://www.omnino.nl/?p=905 Het is in het algemeen bekend dat sporten erg goed voor de mens is. Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten erg goed voor je fysieke en mentale gezondheid is. Er zijn veel verschillende sporten die je kunt ondernemen, onder andere fitness.  Krachttraining De eerste en ook vrijwel de meest bekende soort fitness die we gaan […]

Het bericht Soorten fitness verscheen eerst op Omnino.

]]>

Het is in het algemeen bekend dat sporten erg goed voor de mens is. Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten erg goed voor je fysieke en mentale gezondheid is. Er zijn veel verschillende sporten die je kunt ondernemen, onder andere fitness. 

Krachttraining

De eerste en ook vrijwel de meest bekende soort fitness die we gaan bespreken, is krachttraining. Meeste mensen die zeggen dat ze naar de sportschool gaan om te fitnessen bedoelen dat ze krachttraining gaan doen. Je kan krachttraining toepassen voor verschillende doeleinden maar het gaat eigenlijk altijd om de vergroting van kracht, groei van spiermassa en de toename van uithoudingsvermogen. Je kan bij krachttraining gebruik maken van allerlei fitness toebehoren. Denk dan aan bijvoorbeeld dumbells of een fitness hoelahoep. Je zou voor een fitness hoelahoep onder andere bij hoelahoepfitness.nl terecht kunnen. 

Op een korte termijn span je je spieren erg in bij krachttraining. Er is voor die inspanning veel energie nodig vanuit het zuurstof kanaal, maar je lichaam schakelt ook over naar energie uit andere bronnen. Je lichaam verbruikt koolhydraten om de energie die nodig is aan te leveren. Zorg daarom dat je voor het sporten voldoende koolhydraten en brandstof binnenkrijgt, anders breek je spieren af in plaats van ze op te bouwen. Je hebt na de krachttraining ook de juiste proteïne nodig om gezond te blijven eten.

Cardio

Cardiofitness is een vorm van fitness waarbij de training helemaal draait om het creëren van een verhoogde hartslag. Dit doe je door een constante hartslag aan te houden, met verschillende trainingen op een lagere intensiteit. Je kan op deze manier je conditie opbouwen en je kan afvallen. Voorbeelden van cardiofitness zijn onder andere hardlopen, fietsen, zwemmen en roeien. De energie die nodig is voor de inspanning wordt opgewekt door het rondpompen van zuurstofrijk bloed. Met cardio train je je lichaam in het vervoeren van zuurstof vanuit je longen naar je hart, verbeteren je hart- en longfunctie en daarmee op den duur je uithoudingsvermogen.

Calisthenics

Het doel van calisthenics is het krijgen van sterke spieren en een atletisch, evenwichtig lichaam. Alle oefeningen van calisthenics maken gebruik van het eigen lichaamsgewicht. Je gebruikt dus geen halters, machines en gewichtsschijven, maar alleen je eigen lichaam en de zwaartekracht. Zo wordt je bij een juiste uitvoering van de oefeningen op een heel veelzijdige manier fit. Je wordt sterker en de coördinatie van je lichaam gaat er ook op vooruit. Daarnaast wordt je ook leniger en flexibeler van calisthenics. Andere voordelen van calisthenics zijn dat je het vrijwel overal kunt doen.

Het bericht Soorten fitness verscheen eerst op Omnino.

]]>
Do’s en don’ts voor jouw privé sauna https://www.omnino.nl/gezond-leven/dos-en-donts-voor-jouw-prive-sauna/ Tue, 28 Dec 2021 10:06:08 +0000 https://www.omnino.nl/?p=901 Breekt het zweet je uit van de stress? Laat het gaan en geniet van de warmte in je eigen sauna. Hartstikke goed voor je gezondheid en niet te vergeten je mindset. Pak eens in de twee weken jouw moment en ervaar structureel minder stress. Ontdek in deze blog wat je zeker wel moet doen bij […]

Het bericht Do’s en don’ts voor jouw privé sauna verscheen eerst op Omnino.

]]>

Breekt het zweet je uit van de stress? Laat het gaan en geniet van de warmte in je eigen sauna. Hartstikke goed voor je gezondheid en niet te vergeten je mindset. Pak eens in de twee weken jouw moment en ervaar structureel minder stress. Ontdek in deze blog wat je zeker wel moet doen bij een saunabezoek en wat je beter kunt laten. Voor je het weet ben jij een ware sauna guru!

Een goed begin

Is het halve werk. Gevorderde saunabezoekers weten dit vast al lang, maar je stapt niet zomaar de sauna in. Eerst douchen en afdrogen! Voor alle slimme mensen die denken dat die druppels ook wel opdrogen in de sauna. Dat klopt, maar je huid neemt de warmte beter op wanneer je je toch echt even afdroogt na het douchen. Een nat lichaam gaat het zweten tegen, terwijl zweten de warmte uit je lijf begeleidt. Wanneer dit niet gebeurt kun je duizelig worden of zelfs koorts krijgen, zo wil je je bezoek aan de sauna vast niet afsluiten. 

Time’s up

Blijf niet te lang in de sauna en houdt de zandloper in de gaten. De gemiddelde duur die je in de sauna verblijft is tussen de 8 en 15 minuten. Vaak denken mensen hoe langer, hoe beter. Dit geldt zeker niet voor de sauna, luister naar je lichaam. Voel je je niet helemaal goed, vertrek dan zelfs eerder uit de sauna! Hoe lang je blijft zitten kan ook afhangen van de temperatuur. In een bloedhete sauna met een hoge temperatuur blijf je veel minder lang zitten dan in een koelere sauna. 

Stimulerende geuren

Maak gebruik van al je zintuigen en kies in je eigen sauna voor stimulerende geuren die je zintuigen prikkelen. Dennen of lavendel zijn aroma’s die zorgen voor een rust, eucalyptus of munt ook goed zijn wanneer je verkouden bent! Ga je dus om een specifieke reden de sauna in? Maak dan optimaal gebruik van al je zintuigen met bijpassende geuren voor jouw situatie. 

Houd je hoofd koel

Wanneer je weer helemaal tot rust gekomen bent en de sauna uit wil stappen, vergeet dan niet deze to do toe te passen om je hoofd koel te houden. Stap in de frisse buitenlucht, een bad of onder een koude douche. Dat is namelijk goed voor je spieren en zo voorkom je misselijkheid en hoofdpijn. 

Hoe vaak moet ik mijn sauna gebruiken?

Hoe vaak moet je nu eigenlijk gebruik maken van jouw sauna? In principe is het verblijven in de sauna gezond, er zit geen maximum aan het aantal keren dat je naar de sauna gaat per maand of week. Tijdens een saunabezoek verlies je wel veel vocht, houdt er dus rekening mee als je vijf keer per week naar de sauna gaat dat je heel veel moet drinken. Om optimaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen in jouw eigen sauna kun je het beste een keer in de twee weken enkele minuten in de sauna verblijven. 

Heb jij nog geen sauna in je huis of tuin? Dan is het nu hoog tijd om er een aan te schaffen die past bij jouw woonruimte en levensstijl, zodat je in alle kalmte en privacy jouw rustmoment kunt pakken! 

Het bericht Do’s en don’ts voor jouw privé sauna verscheen eerst op Omnino.

]]>