Chocolade staat vooral bekend om zijn feelgood-snack. Veel mensen pakken een stukje pure- witte- of melkchocolade als ze moe, gestresst of somber zijn. Maar hoezo werkt dat? En hoe werkt het überhaupt? In deze blog duiken we in de wetenschap van chocolade en dopamine.
Wat is dopamine?
Dopamine is een neurotransmitter , oftewel een stof die signalen doorgeeft in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol in het beloningssysteem van ons brein. Wanneer je iets gaat doen wat jij leuk vind, maakt je lichaam dopamine aan. Dit zorgt voor een gevoel van blijdschap en motivatie.
Bevat chocolade daadwerkelijk dopamine?
Nee, chocolade zelf bevat geen dopamine. Maar het eten hiervan kan wel de aanmaak van dopamine in de hersenen stimuleren. Dit komt door bepaalde stoffen in chocolade zitten.
Fenylethylamine (PEA) | Een natuurlijke stemmingsbooster en stimuleert de afgifte van dopamine
Theobromine en cafeïne | Licht stimulerend effect en indirect bijdragen aan een beter humeur
Tryptofaan | Een aminozuur dat een voorloper van serotonine (ander soort gelukshormoon) die samen werkt met dopamine
Waarom voelen we ons dan gelukkig na het eten van chocolade?
Naast de chemische samenstelling, spelen andere factoren in chocolade ook een rol bij het geluksgevoel.
Smaak en textuur | Chocolade smelt heerlijk in je mond en geeft een rijke en romige smaak.
Associatie met geluksmomenten | Chocolade wordt vaak gegeten bij feestelijke of troostende momenten, waardoor ons brein het linkt aan positiviteit
Suikerpiek | Door de suikers die in chocolade zit, kan je een korte suikerpiek krijgen

Welke chocolade geeft het beste effect?
Niet alle chocolade is gelijk als het gaat om het stimuleren van dopamine. Over het algemeen is het ‘hoe puurder de chocolade, hoe beter de voordelen’. Pure chocolade (70% cacao) bevat meer theobromine, fenylethylamine en tryptofaan dan in melk of witte chocolade.
Wil je profiteren van de stemmingsverhogende effecten van chocolade zonder teveel suiker en vetten? Kies dan voor pure chocolade met een hoog cacao gehalte, om optimaal te genieten.
Hoewel in chocolade zelf geen dopamine zit, kan het wel bijdragen aan een verhoogde dopamine productie in de hersenen. Dit komt door verschillende stoffen. Daarnaast spelen smaak, textuur een associaties met geluksmomenten een grote rol in het positieve effect van chocolade op ons humeur. Een stukje chocolade kan je dus echt blij maken!
Tip: Gezond leven begint bij gezonde voeding