We willen allemaal zoveel mogelijk energie hebben om zo het maximale uit de dag te halen. Energy drinks en liters koffie zijn hiervoor echter niet de oplossing. Wat je wel kunt doen om, op een gezonde manier, meer energie te krijgen lees je hier.
Vermoeidheid
Vermoeidheid kan allerlei oorzaken hebben. Soms zijn we gewoon moe omdat we teveel hooi op onze vork hebben genomen. Maar vaak is dit omdat we ons zelf teveel hebben verwaarloosd. Ons lichaam heeft gezonde voeding, voldoende rust en ontspanning nodig om goed te kunnen functioneren. We zullen hier leefstijlaanpassingen delen die je zullen helpen bij het vinden van meer energie.
Tip #1: ga sporten
Sport je niet of sport je weinig? Dan zal je er baat bij hebben om (meer) te gaan sporten. Door te gaan sporten maak je het hart en de longen sterker. Deze belangrijke organen kunnen hierdoor meer zuurstof naar de cellen transporteren. De cellen hebben zuurstof nodig om energie vrij te kunnen maken uit glucose.
Door te gaan sporten verbeter je tevens de gevoeligheid voor insuline. Insuline is het hormoon wat ervoor zorgt dat je cellen de glucose uit je bloed kunnen opnemen. Door de gevoeligheid voor insuline te verbeteren kunnen de cellen beter en sneller glucose uit het bloed opnemen. Hierdoor kan je meer en sneller energie vrij maken.
Door te sporten went je lichaam ook aan het doen van inspanningen. Hierdoor worden alledaagse belastingen zoals boodschappen doen of stofzuigen ook een stuk makkelijker.
Sport je niet en ben je niet sportief aangelegd bedenk dan dat het niet perse nodig is om te gaan hardlopen of wielrennen. Je kunt het hart en de longen ook sterker maken door gewoon een stuk te gaan wandelen. Hoe langer je wandeling hoe beter. Als je conditie beter wordt kan je het tempo gaan opvoeren om zodoende je maximale zuurstof opname te verhogen.
Tip #2: zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Glucose is de voornaamste brandstof van ons lichaam. Glucose haalt je lichaam uit koolhydraten en suikers. Ben je moe dan zal je daarom naar suiker of koolhydraatrijke voeding hunkeren. Een veel gemaakte fout is om daarbij te gaan voor de snelle suikers en koolhydraten. Deze worden snel omgezet in glucose en geven daardoor snel energie.
Deze snelle suikers hebben echter een averechts effect. Dit komt omdat de bloedsuikerspiegel na snel gestegen te zijn ook weer snel zal dalen. Deze snelle daling zorgt voor een te lage bloedsuikerspiegel waardoor je een energiedip krijgt.
Als je snelle suikers of koolhydraten eet dan zal de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als gevolg hiervan zal je veel insuline gaan aanmaken. Dit doet je lichaam om de bloedsuikerspiegel weer snel naar normale waarden te brengen. Een te hoge bloedsuikerspiegel is namelijk schadelijk voor je bloedvaten en zenuwen. Doordat er veel insuline wordt aangemaakt zal de bloedsuikerspiegel ook weer snel dalen. Door de grote hoeveelheid insuline zal de bloedsuikerspiegel echter te veel dalen waardoor de bloedsuikerspiegel te laag wordt.
Oplossing is om te kiezen voor voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten. Dit zijn koolhydraten afkomstig voor onbewerkte voedingsmiddelen zoals peulvruchten, volkoren granen, noten, zaden, pitten, groente en fruit. Deze complexe koolhydraten worden maar langzaam verteert en omgezet in glucose. Door de aanwezigheid van vezels wordt de glucose langzaam aan het bloed afgegeven. Hierdoor heb je langdurig en verspreid over de gehele dag energie, zonder de vervellende energiedipjes.
Tip #3: verminder stress
Als je een druk leven hebt dan zal je de nodige stress ervaren. Maar wist je dat stress een ware energievreter is? Het is daarom belangrijk om minder te stressen. Dat lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben het idee dat de omstandigheden waarin ze zitten nu eenmaal zo zijn dat het veel druk op ze legt. Maar met stress is het soms maar net hoe je met bepaalde situaties omgaat en het is belangrijk om ontspanning tegenover stress te zetten.
Een bron van stress is voor veel mensen het werk. Ze hebben het idee dat ze niet anders kunnen omdat ze financieel afhankelijk zijn van het werk. Maar er zijn wellicht andere oplossing. Misschien kan je hulp krijgen van collega’s of kan je binnen het bedrijf waar je werkt een andere functie krijgen.
Is er geen oplossing om je werkdruk te verminderen dan is het in ieder geval goed om te zorgen dat je ook zorgt voor ontspanning. Iets waar veel mensen baat bij hebben is meditatie en yoga. Yoga is meer geschikt voor mensen die liever fysiek bezig zijn. Door fysiek bezig te zijn worden je gedachten afgeleid en kan je hoofd tot rust komen.
Tip #4: eet meer omega 3 vetzuren
In onze cellen zitten kleine energiefabriekjes die de mitochondriën worden genoemd. Deze energiefabriekjes worden beschermt door het celmembraan. Het celmembraan is opgebouwd uit een vetachtige stof. Voor een gezond en sterk celmembraan zijn omega 3 vetzuren nodig. Deze zorgen voor bescherming van de energiefabriekjes en zorgen ervoor dat deze goed kunnen functioneren. Omega 3 vetzuren zitten in voedingsmiddelen zoals vette vissoorten, avocado’s, spruitjes, lijnzaad, walnoten en hennepzaad.
Tip #5: eet gezond
Dat je gezond moet eten wist je natuurlijk al. Maar als je meer energie wilt is dit extra belangrijk. Het aanmaken van energie is een ingewikkeld biochemisch proces waarbij verschillende voedingsstoffen betrokken zijn. Zo is magnesium essentieel om energie aan te kunnen maken maar ook vitamine B1. Voor de aanmaak van energie zijn indirect ook de andere vitamines uit de vitamine B familie betrokken maar ook vitamine C en E. Wat betreft mineralen zijn ook mangaan, kalium en koper belangrijk. Het is daarom goed om een gebalanceerd en gevarieerd dieet te volgen. Het beste eet je hierbij onbewerkte voedingsmiddelen omdat deze de hoogste concentraties vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen bevatten.