De Wet langdurige zorg is voor mensen die voortdurend zorg nodig hebben. Denk hierbij aan chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstig geestelijke of lichamelijke beperking. Bij de Wlz gaat het vaak om zorg met verblijf in een instelling zoals een verpleeg- of verzorgingstehuis of in een woonvorm zoals gehandicaptenzorg. Ook kunnen mensen gewoon thuis blijven wonen mits het huis er beschikbaar voor is en er een zorginstelling in de buurt is die 24 uurs zorg aanbiedt.
Wat kan er vanuit de Wlz geregeld worden?
- Verblijf in een zorginstelling (thuis kan ook).
- Persoonlijke verzorging en verpleging. Denk hierbij aan hulp bij aankleden, wassen etc.
- Medische zorg. Behandeling aan een aandoening of beperking.
- Bezoek aan de huisarts, tandarts, fysio of psycholoog.
- Dagbesteding.
- Vervoer naar de plek van begeleiding, behandeling of verzorging.
- Hulpmiddelen zoals medicijnen, rolstoel, bed lift etc.
Wanneer kan je de Wlz aanvragen?
Als de situatie zo ernstig is dat iemand nu of in de nabije toekomst niet meer zelfstandig kan leven en eigenlijk 24 uur zorg nodig heeft, kan diegene dat met de huisarts of wijkverpleegkundige bespreken. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) geeft daarna de zogenaamde indicatie af waarin staat hoeveel hulp en zorg er precies nodig is. Een aantal punten om in aanmerking te komen voor een Wlz zijn (ook als het risico erop groot is):
- Iemand kan zich niet meer redden in de maatschappij.
- Er is sprake van ernstige verwaarlozing.
- Er is sprake van lichamelijk letsel door een aandoening, beperking of ziekte.
- De ontwikkeling van iemand ernstig wordt geschaad, al dan niet onder invloed van een ander.
- De veiligheid van iemand wordt bedreigd.
Wanneer kan iemand thuis blijven wonen
In principe is het mogelijk om Wlz zorg thuis te krijgen, maar dat kan alleen als de kosten niet hoger zijn dan bij een verblijf in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Ook moet de zorg thuis verantwoord en uit te voeren zijn. Het zorgkantoor of zorghuis bepaald uiteindelijk of zorg thuis haalbaar is.
De stappen van een aanvraag Wet langdurige zorg
- Aanvraag bij het CIZ. Die bekijken via een objectief onderzoek naar de persoonlijke situatie en omgeving. Hun kijken wat er allemaal nodig en gevraagd wordt.
- CIZ verstrekt een Wlz indicatie. Aan de hand van een gesprek en het onderzoek wordt er wel of geen Wlz indicatie afgegeven.
- Vorm van zorg. Als er een Wlz indicatie is wordt er gekeken of er intramurale (In een instelling) of extramurale (thuis) zorg wordt geleverd. Als iemand thuis blijft wonen zijn er drie leveringsvormen beschikbaar, een volledig thuis pakket (vpt), modulair pakket (mpt) en een persoonsgebonden budget (pgb).