Een ooglidcorrectie valt meestal onder de cosmetische behandelingen, soms ook wel plastische chirurgie genoemd. Nog altijd hangt hier een stigma aan, terwijl dit vaak onterecht is. Een ooglidcorrectie kan diverse redenen hebben, waaronder medische of praktische redenen.
Zware, hangende ogen
De ogen beschikken over bovenoogleden en onderoogleden. Dit zijn in feite huidplooien. Net als de huid op de rest van het lichaam, kunnen de oogleden op latere leeftijd wat gaan hangen. Dit heeft te maken met een verlies aan elasticiteit, maar ook een verminderde kracht in de spiertjes die zich in en onder de oogleden bevinden. Hierdoor kunnen de oogleden steeds verder gaan hangen. Ook genetische factoren spelen hierbij een rol.
Hangende oogleden geven je een gevoel van zware, hangende ogen. Het leidt sneller tot een vermoeid gevoel in de ogen, terwijl je in werkelijkheid misschien helemaal niet moe bent.
In het geval van de bovenste oogleden kunnen de oogleden ook nog eens in het gezichtsveld terecht komen wanneer de oogleden zijn gaan hangen. Dit kan bijzonder storend zijn en soms ook problemen geven met het focussen van de ogen.
In dergelijke gevallen wordt een ooglidcorrectie soms vergoed door zorgverzekeraars.
Hoe een ooglidcorrectie in zijn werk gaat
Omdat een ooglidcorrectie zowel praktische, cosmetische als medische redenen kan hebben, is het één van de meest uitgevoerde cosmetische behandelingen in Nederland.
We maken hierbij onderscheid tussen een bovenooglidcorrectie en een onderooglidcorrectie. Daarnaast kan een ooglidcorrectie op verschillende manieren worden uitgevoerd.
Bij een chirurgische ooglidcorrectie wordt overtollige huid weggesneden uit de oogleden. Dit gebeurt meestal in een plooi, waardoor het litteken onzichtbaar is wanneer de oogleden eenmaal hersteld zijn.
Een andere vorm van een ooglidcorrectie wordt ook wel canthopexie genoemd. Hierbij worden de spiertjes onder de oogleden enigszins strak getrokken. Dit heeft tot gevolg dat ook de bovenliggende huid strakker staat en je dus minder last hebt van hangende oogleden.
Resultaten na een ooglidcorrectie
Na een ooglidcorrectie is er aardig wat hersteltijd nodig. De oogleden hebben een wond die gehecht is en langzaam moet herstellen. Daarom is het ook verstandig om na een ooglidcorrectie minimaal enkele dagen vrij te nemen.
In de loop der weken tot maanden gaat het herstel verder. De huid wordt hierbij steeds minder rood, terwijl de kleur van het litteken ook verandert en uiteindelijk vrijwel onzichtbaar is.
Het effect van een ooglidcorrectie houdt erg lang aan, terwijl er slechts zelden complicaties optreden bij de routinebehandeling. De voordelen zijn dan ook erg groot, wat een ooglidcorrectie een erg vaak uitgevoerde behandeling maakt.