10 November was het de dag van de mantelzorg, een dag waarop extra aandacht werd voor mantelzorg. Niet vreemd als je beseft dat Nederland inmiddels 4,4 miljoen mantelzorgers kent. Dit aantal zal naar verwachting toenemen met maar liefst zeventig procent in 2040. Niet te onderschatten dus die mantelzorg. Over dit onderwerp is nogal wat te doen de laatste tijd. Want het bieden van zorg wordt door mantelzorgers zelf als pittig ervaren. Hiermee doelen ze op het enorme takenpakket die ze te verstouwen krijgen. Ontdek wat er gaat veranderen in 2020 en kom erachter dat de mantelzorg een beetje makkelijker gaat worden in het nieuwe jaar.
Vraag ondersteuning aan bij je gemeente
Steeds meer gemeentes gaan mantelzorgers extra ondersteunen. Zo gaat Gemeente Amstelveen hulp bieden bij het aanvragen van zorg. Ze hebben ze het budget voor de mantelzorgondersteuning ook nog eens verdubbeld. Maar ze gaan zelfs nog een stap verder. Als extra ondersteuning bied de gemeente logeeradressen aan, maar ook cursussen en praatgroepen speciaal voor mantelzorgers. Controleer je eigen gemeente dus of ze deze ondersteuning ook bieden.
Lees de handleiding “Werk en mantelzorg” van het SPB
Wanneer je mantelzorg doet in combinatie met werk dan is dit een aardig beslag leggen op je privé leven. Uit angst om tekort te schieten in die zorg ga je bijvoorbeeld extra veel zorg geven. Hierdoor kan de druk op het werk aardig toenemen. Andersom kan natuurlijk ook gebeuren. Dit maakt het voor vele mantelzorgers moeilijk om die werk, privé, zorg balans goed te bewaken. Gelukkig heeft het Sociaal Plan Bureau een mooie handleiding gemaakt, om je hiermee te begeleiden. Zo geeft het bureau bijvoorbeeld tips over hoe je in contact kunt gaan met je leidinggevende over mantelzorg. Of hoe je met flexibel werk in combinatie met werk kan verbeteren, zonder de kwaliteit van leven uit het oog te verliezen Een aanrader om te lezen dus!
Denk ook aan de lichamelijke belasting
Mantelzorg kan lichamelijk een behoorlijke belasting zijn. Zeker wanneer zorg verder gaat dan het maken van uitstapjes of huishoudelijk. Denk aan oude of bedlegerige mensen. Lichamelijke ondersteuning kan dan gewenst zijn. Bepaalde aanpassingen in huis kunnen hier aan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan huisliften of trapliften. In sommige gevallen zijn dit soort hulpmiddelen ook gewoon te huren.
Hoe zit dit straks in 2020? Hopelijk volgen we de aanpak van onze zuiderburen
Er zijn nu twee ontwikkelingen gaande in België die hopelijk ook snel in Nederland snel navolging zullen krijgen. Zo is er voor de mantelzorgers sinds 1 oktober de mogelijkheid om de carrière een tijde op pauze te zetten, zodat men als mantelzorger meer tijd heeft voor de zorgbehoevenden. Ook word de premie voor de mantelzorgers in veel gemeentes aanzienlijk verhoogd, zodat er meer financiële mogelijkheden zijn. Zover is het helaas nog niet. Maar een beginnetje voor de mantelzorgers is in 2019 in ieder geval al gemaakt.