Veel mensen hebben goede voornemens voor 2019 en daarbij hoor je veelal dat mensen gezonder willen eten. Vaak weet men alleen niet wat gezond eten nu precies inhoudt, wij helpen je daar een stuk mee op weg. In dit artikel vertellen wij je wat vezelrijke voeding is, wat het met je lichaam doet en welke voordelen je ervaart door het eten van vezelrijke voeding.
Wat is vezelrijke voeding?
Vezels zijn eigenlijk koolhydraten. Die heb je nodig omdat je daar je energie uithaalt. Vezels zitten in veel soorten producten zoals volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Als jij dus meer vezels binnen wil krijgen zou je volkorenbrood moeten eten in plaats van de witte variant. Daarnaast kun je ervoor kiezen om volkorenpasta te eten. Om overzichtelijker te maken in welke producten veel vezels zitten hebben we hieronder een lijstje voor je gemaakt.
- Volkorenbrood
- Volkorenpasta
- Roggebrood
- Muesli
- Volkorencracker
- Tarwezemelen
- Lijnzaad
- Zilvervliesrijst
- Bruine bonen
- Witte bonen
- Kapucijners
- Linzen
- Vijgen
- Dadels
- Gemengde noten
Als je dus vezelrijk wil eten zou je bij elke maaltijd 1 van deze producten moeten gebruiken om zeker te weten dat jij vezelrijk eet. Als tussendoortje zou je bijvoorbeeld een handje gemengde noten kunnen eten.
Soorten vezels
Er zijn veel verschillende soorten vezels. Vezels zijn altijd goed voor je om energie uit te halen, maar de verschillende soorten vezels hebben een ander effect op je lichaam. Welke soorten er zijn noemen wij voor je op.
- Geïsoleerde vezels. Vezels noem je geïsoleerd als ze uit een vezelrijk product zijn gehaald en aan een ander product zijn toegevoegd. Vaak gebeurt dit bij zuivelproducten zoals melk en yoghurt om ze voedzamer te maken.
- Fermenteerbare vezels. Veel van de voedingsvezels zijn fermenteerbaar. Dit betekent dat ze in de dikke darm gefermenteerd worden door het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de stoelgang soepel verloopt.
- Niet-fermenteerbare vezels. Dit zijn eigenlijk de lege koolhydraten die geen energie leveren of alleen snelle energie. Het lichaam heeft op de lange termijn niets aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wit brood.
Waarom vezelrijke voeding?
Het wordt wel vaker gezegd, dat vezelrijke voeding heel goed voor je is, maar wat doet het nou eigenlijk met je lichaam? Dat is een terechte gedachte en daarom leggen wij het je uit. De eerdergenoemde fermenteerbare vezels zorgen ervoor dat je voedsel niet een grote klomp blijft in je lichaam. Daardoor verloopt je stoelgang soepel en heb je minder snel last van obstipatie.
Iets wat wel obstipatie veroorzaakt zijn niet-gefermenteerde vezels. Deze vezels fermenteren niet in de dikke darm waardoor er zich een klomp vormt in de darm en er dus verstopping plaatsvindt.
Voordelen van vezelrijke voeding
Dat vezelrijke voeding voor een goede stoelgang zorgt brengt veel voordelen met zich mee. Zo helpt het om veel ziektes te voorkomen of te verminderen. Welke precieze voordelen vezelrijke voeding met zich meebrengt vertellen wij je hieronder.
- Het vermindert de kans op divertikels en zorgt ervoor dat deze minder pijnlijk zijn. Een divertikel is een uitstulping van de darm in de buikholte. Op zich is een divertikel goedaardig en heb je er niet veel last van. Wel kan een divertikel gaan ontsteken en dan heb je diverticulose. Dit is erg pijnlijk. Vezels eten kan divertikels voorkomen omdat ze ontstaan door obstipatie. De darm wordt dan zwak omdat er langdurig eten in de darm zit en dit zorgt voor hoge druk. Het eten van veel fermenteerbare vezels kan dit dus verhelpen.
- Mensen die veel vezels eten verminderen het risico op borst- en darmkanker. Het risico op darmkanker kan zelfs met 10% verlaagd worden.
- Eveneens zorgt het eten van vezelrijke voeding voor een lagere kans op diabetes type 2.
- Niet geheel onbelangrijk; een hoge vezelinname zorgt ervoor dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten omdat het je cholesterolgehalte laag houdt. Dat is goed voor de bloedvaten, wat erin resulteert dat de kans op hart- en vaatziekten lager is.
Over het algemeen zorgt een hoge vezelinname ook voor een stabiel gewicht en dat jij je goed voelt. Een goede gezondheid is namelijk belangrijk om je ook goed te voelen en dat bereik je deels door genoeg vezels te eten. Wel de fermenteerbare vezels want van niet-fermenteerbare vezels krijg je juist een sloom gevoel omdat je hier weinig tot geen energie uithaalt.
Misschien herken je wel het gevoel van sloomheid dat je na je lunch krijgt. Probeer dan eens een maaltijd samen te stellen met producten van het lijstje dat in het begin van dit artikel opgesteld is, je zal zien dat dit een positief effect op je energielevel heeft. Maak je goede voornemens dit jaar dus concreter dan alleen gezonder eten en neem je voor om meer vezels te eten.
Bron: Afvallen Experts