Minister-president Rutte heeft het al meerdere keren gezegd: we leven in een tijd die zo ingrijpend is dat maar weinige in ons land dat hebben meegemaakt. Vooral ouderen met een onderliggend lijden behoren tot de risicogroep. Maar voor iedereen en dus ook jouw opa en oma is de wereld ineens veranderd. Wat kan jij doen om jouw (groot)ouders een steuntje in de rug te geven tijdens deze tijd?
1. Gezond eten
In deze crisis is gevarieerde en gezonde voeding belangrijker dan ooit om weerstand op te bouwen. Gezellig samen koken en eten met ouderen die niet tot het gezin behoren, is er niet meer bij. Maar je kan er wel voor zorgen dat je boodschappen doet en/of kookt rekening houdend met de geldende voorschriften. Op een website als Ouderenwegwijs kun je goede tips krijgen.
2. Voldoende beweging
Binnen blijven is het devies in het algemeen, maar een wandeling of een fietstochtje is ook noodzakelijk om de spieren soepel te houden. Het is minder gezellig dan vroeger omdat iedereen ook buiten de 1 1/2 meter in acht moet nemen, maar het is beslist beter dan niets. Uiteraard is naar buiten gaan geen optie bij koorts, verkoudheid of andere verschijnselen die met Corona te maken zouden kunnen hebben.
3. Op bezoek onder voorwaarden
Als iedereen zich gezond voelt is het mogelijk op bezoek te gaan of dat te ontvangen. Hou ook dan afstand en kom niet dichterbij dan 1 1/2 meter. Let op: dit geldt alleen als opa en oma niet ouder zijn dan 70. Is dat wel het geval dan is digitaal contact de enige mogelijkheid.
4. Digitaal contact
Het is vaak niet moeilijk om digitaal contact te zoeken als andere opties niet mogelijk zijn. Ook de meeste ouderen beschikken tegenwoordig over internet en de daarbij benodigde apparatuur. Heeft jouw opa/oma nog geen smartphone, dan kun je hier vinden wat de beste smartphone voor ouderen is. Met een beetje goede wil is beeld- en geluidsverbinding snel gemaakt. Voor beide partijen zal het ongetwijfeld wennen zijn, dus is een beetje voorbereiding geen slecht idee. Hoewel het onvermijdelijk is om ook over Corona te praten, zijn er ook zoveel andere leuke opties:
- Voorlezen
- Huiswerkbegeleiding
- Leren breien of andere handvaardigheid
- Samen eten
- Spelletjes; van schaken tot Wordfeud.
5. Kaarten en brieven
Wie ontvangt er nu niet graag een verrassing in de brievenbus in de vorm van een leuk kaartje of zelfs een uitgebreide brief. Het is nu eenmaal realiteit dat het contact met opa en oma soms alleen nog mogelijk is op deze manier. Dat is beslist niet minder dan de overige opties omdat het er met name om gaat dat het contact dat soms zo abrupt is verbroken op de een of andere manier blijft bestaan of weer wordt hersteld.
6. Maak angsten bespreekbaar
Het is duidelijk dat bij kinderen onzekerheid is ontstaan vanwege de grote veranderingen die zich zo snel hebben voltrokken. Voor ouders ligt er ook een belangrijke rol om hierover met hun kinderen te praten. Probeer ze duidelijk te maken dat de huidige situatie voor alle opa’s en oma’s hetzelfde is en dat het wellicht op termijn weer zal worden zoals het eens was. Dat zorgt ervoor dat kinderen meer ontspannen zijn als ze contact hebben met hun grootouders.