Bij gezond eten denkt je niet meteen aan lekker gezond eten, maar vaak aan spruitjes of gezondheidstrends die niet altijd even aanlokkelijk klinken. Maar gezond en lekker kunnen hand in hand gaan. Gezond kan ook erg lekker zijn. Hoe? Lees snel verder! Denk in ieder geval aan het volgende treffende Engelse spreekwoord: “variety is the spice of life”. Voor voedsel geldt dit misschien wel dubbel zo sterk. Met voedsel kun je eindeloos combineren en zelf ontdekken wat jij lekker vindt. Het voordeel van variatie is dat je in aanraking komt met allerlei soorten voedsel en dit maakt je dieet gezonder.
Iedereen kan een keukenprins(es) zijn
Het is bijvoorbeeld een goed idee om een kookboek te raadplegen, of om online naar een lekker recept te zoeken. Ook zijn er tal van apps die je kunt downloaden om het kookmonster in jezelf naar boven te halen. Vaak geldt dat als je met verse ingrediënten aan de slag gaat, het al een lekkere gezonde maaltijd is.
Heb je het koken voor jezelf onder de knie? Kun je allerlei recepten klaarmaken en doe je dit graag? Kookdan een keer voor anderen. Als je een gezin hebt, maar je kunt natuurlijk ook voor familie of vrienden koken. Je zult zien dat erbinnen de kortste keren recepten worden uitgewisseld door lekker en gezond eten dat jij bereid hebt!
Buiten de deur gezond eten
Maar als je budget het toestaat en je hebt even geen zin om zelf de keuken in te duiken, kun je ook uit eten gaan. Veel restaurants houden tegenwoordig al goed rekening met dieetwensen en geven aan als een gerecht mager of calorie-arm is. Let er wel op dat gerechten op de menukaart vaak gezond kunnen lijken, maar ze niet altijd even gezond zijn. Een mager stukje vlees kan in veel boter en vet gebakken zijn en sausjes zijn vaak échte valkuilen. Om nog maar te zwijgen over de frietjes die je er waarschijnlijk bij geserveerd krijgt.. Wist je dat het helemaal niet zo slecht hoeft te zijn om er een klein glaasje rode wijn bij te drinken?
Thuis weet je precies wat je eet, zeker als je zorgt voor verse producten en ingrediënten. Een heerlijke tip voor de winter die voor de deur staat: kook met een braadpan!
De must-have keukentool: de braadpan
Weet je die enorme grote pan met enorme deksel nog die je (groot)moeder altijd gebruikte? Dit is de pan voor stomen, sudderen en braden; ook wel de braadpan genoemd. Maar waarvoor is een braadpan precies, hoe gebruik je deze en zijn er verschillende soorten van? Wat zijn de voordelen?
Een braadpan wordt gebruikt om voedsel te garen op een hoge temperatuur. Denk aan suddervlees of aanzienlijke hoeveelheden groente, vlees of vis. Dit kost de nodige tijdsinvestering, dus het is raadzaam om tijdig te beginnen met het kookproject. Het voordeel van dit lange kookproces is dat de smaken heerlijk in het eten trekken, dus dat sauzen en andere toevoegingen eigenlijk compleet overbodig zijn. Heerlijk natuurlijk én gezond genieten dus.
Vooruit koken
Ben je nu eenmaal écht niet zo’n held in de keuken? Zoek dan een lekker (en gezond) recept uit dat gemakkelijk is in te vriezen én weer op te warmen. Zo duik je gewoon af en toe in het weekend een middag de keuken in, en heb je direct voor de hele week gezond eten in huis. Des de kleiner de verleiding voor een snelle hap 😉