Misschien vind je de term sluipmoordenaar wat overtrokken voor hoge bloeddruk, toch wordt deze omschrijving in de medische wereld vaak gebruikt. Hoge bloedruk is geen ziekte en vaak zijn er nauwelijks symptomen. Het komt regelmatig voor dat een te hoge bloedruk pas wordt vastgesteld als er andere klachten zijn. Dat kan een probleem opleveren omdat een hoge bloedruk die langere tijd voortduurt en niet wordt ontdekt schade aan hart en vaten kan veroorzaken. Daarbij komt een hoge bloeddruk bijzonder vaak voor en blijft deze nog steeds vaak onopgemerkt.
Hoe ontstaat hoge bloedruk?
Het is nog steeds niet bekend wat de precieze oorzaak is van een te hoge bloedruk. Onderzoek heeft uitgewezen dat erfelijke factoren een rol spelen. Maar er is ook een duidelijk verband met de wijze waarop wordt geleefd in onze consumptiemaatschappij. Roken, overgewicht, niet gevarieerd eten, onvoldoende bewegen en stress zijn allemaal factoren die aanleiding kunnen zijn voor een te hoge bloedruk. Gezonder leven zal dan ook het eerste advies zijn dat iedere arts zal geven bij hoge bloeddruk. Soms is dat voldoende, maar vooral bij ouderen worden vaak ook bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven om verdere beschadiging van hart en vaten te voorkomen. Er zijn vele bloeddrukverlagers op de markt en het aantal gebruikers in ons land loopt in de miljoenen. De medicijnen hebben bijwerkingen en moeten vaak permanent worden gebruikt.
De bloeddrukmeter
Waarschijnlijk heb je meerdere malen in je leven al een bloeddrukmeting ondergaan en je er wellicht nooit druk om gemaakt. Dat wordt anders als er een probleem is geconstateerd. De bloeddruk wisselt echter behoorlijk en dat is ook een van de redenen waarom meerdere metingen vaak noodzakelijk zijn. Rust op het moment dat een meting wordt gedaan is eigenlijk een voorwaarde om een juiste uitslag te krijgen. Maar dat is niet eenvoudig in de spreekkamer van een huisarts of de onderzoeksruimte van een ziekenhuis. Bij dergelijke metingen wordt in het algemeen al een correctie toegepast vanwege het ‘witte jassen syndroom’. Veel mensen worden onrustig als ze zich als patiënt in het gezelschap van medici bevinden. Meerdere metingen over een langere periode zijn vaak niet mogelijk door werkdruk en tijdnood.
Zelf een bloeddrukmeter kopen
De Hartstichting raadt aan om regelmatig je bloeddruk te meten en de resultaten daarvan vast te leggen. Juist die regelmaat zorgt ervoor dat er een duidelijk beeld ontstaat. Er zullen altijd metingen zijn die afwijken om de simpele reden dat de medische wetenschap nog onvoldoende weet van het proces.
Het voordeel van een eigen bloeddrukmeter (bloeddrukmeterwebshop.nl) is dat je daarmee op een rustig moment in vertrouwde omgeving de meting kan doen en dat zijn ideale omstandigheden voor een optimale meting. Met een eigen bloeddrukmeter kan je ook een overzicht van metingen opbouwen die later van belang kan zijn voor je arts.
Er zijn ook zaken waarvoor je moet oppassen als je besluit zelf dit onderzoek te doen. Uit de praktijk is bekend dat gebruikers bij een ‘slecht’ resultaat veel vaker gaan meten voor een betere uitkomst. Dan ontbreekt juist de rust die nodig is voor een optimale meting. Ook niet meer (willen) meten komt voor als het onderzoek niet het gewenste resultaat oplevert. Een bezoek aan je huisarts is dan echter een betere optie.