Een groot deel van de mannen en vrouwen gaat de uitdaging aan om een aantal kilo’s af te vallen. De één met een jojo-effect, de ander met een wat permanentere gezonde leefstijl. Op welke manier jij het ook doet, één ding is zeker: gezond leven is niet altijd even makkelijk. Maar voor iedereen die de strijd aan gaat en te gefocust is op de cijfers op de weegschaal hebben wij dit blog geschreven. Want wist je dat je voor een gezond lichaam naar meer moet kijken dan alleen je gewicht?

Waar bestaat ons lichaam en gewicht uit?
“Wat is zwaarder: een kilo lood of een kilo veren?” Ken je het flauwe raadsel van vroeger nog? Juist. Precies hetzelfde gewicht, maar twee maal een totaal andere inhoud. Op deze manier zit ons lichaam eigenlijk ook in elkaar. Een lichaam bestaat namelijk uit de volgende waarden.
- Vetmassa
- Spiermassa
- Botmassa
- Vochtmassa
- Vet
Vetpercentage
Ons lichaam heeft vet nodig om gezond te blijven. Om die reden wordt het ook steeds duidelijker dat vet over het algemeen niet de boosdoener is. Suikers zijn dat voornamelijk. Toch is het belangrijk dat de hoeveelheid vet ten opzichte van je lichaamsgewicht (je vetpercentage) niet te hoog is.
Daarnaast heb je hier ook nog te maken met visceraal vet. Visceraal vet is het vet rondom je organen. Waarschijnlijk begrijp je het al: dat moet je niet hebben. Te veel visceraal vet verhoogt het risico op een hogere bloeddruk, hartkwalen en diabetes.
Spiermassa
Je kunt vet omzetten in spieren. Wanneer je deze stap wil maken en bijvoorbeeld aan de slag gaat met Personal Training, zullen ze je dat ook leren. Zo kan het zijn dat je gewicht vrijwel hetzelfde blijft, maar je lichaam er heel anders uitziet met een toegenomen spiermassa en een afgenomen vetpercentage.

Daarnaast heb je spieren nodig om de ingenomen calorieën te verbranden. Om die reden wordt het vaak ook aangeraden om niet alleen maar cardiotrainingen te doen. Door aanvullend ook krachttraining te doen, worden je spieren sterker en zal dat bijdragen aan het afvaltraject.
Botmassa
Veel mensen grappen wel eens dat ze zware botten hebben, dus daarom het gewicht hoger is. Dit is echter een fabeltje. Voor je gewicht zal het niet veel betekenen. Wel zorgt gezond eten en voldoende beweging ervoor dat je botten gezond zijn en blijven.
Vocht
Ongeveer de helft van ons lichaam bestaat uit water. Niet te geloven, he? Toch is het zo. Mannen kunnen zelfs nog een wat hoger vochtpercentage hebben dan vrouwen. Voor een gezond lichaam is het belangrijk deze vochtbalans op orde te houden. En wat het betekent voor ons gewicht? Direct niet per se veel. Wel kan je natuurlijk wat zwaarder zijn wanneer je lichaam meer vocht vasthoudt.

Wel is het zo dat een gezonde vochtbalans ervoor zorgt dat je lekkerder in je vel zit. Het verbetert daarnaast mogelijk je sportprestaties, wat indirect dus alsnog bijdraagt aan je gewicht. Als je daarnaast natuurlijk ook let op je voeding..
Focus dus niet alleen op je gewicht in kilo’s
Om die reden is het belangrijk niet alleen te focussen op het gewicht dat je weegschaal aangeeft. Zo zegt 75 kilo écht alleen dat je 75 kilo weegt. Een lager vetpercentage en hogere spiermassa zorgt ervoor dat je lichaam er veel strakker uit kan zien.
En de beste maatstaf? Je lekker, fit en zelfverzekerd in je lichaam voelen! En toch geldt dan nog altijd: ieder pondje, gaat door het mondje.
Volg deze pagina voor tips en inspiratie voor lekker én gezond eten!