Drank- en drugsverslavingen? Die ken je ongetwijfeld. De medicijnverslaving is wat dat betreft iets minder bekend, maar mag zeker niet worden onderschat. Volgens de cijfers hebben maar liefst een half miljoen Nederlanders in meer of mindere mate te maken met een verslaving aan medicijnen als pijnstillers, slaapmiddelen of kalmeringstabletten.
En inderdaad – dat zijn flinke aantallen. Hoe dat zo komt? Dat is onduidelijk. Wellicht heeft het feit dat ziekenhuizen en dokterspraktijken verslavende medicijnen steeds vaker mee naar huis geven daar iets mee te maken. Pijnstillers behoren namelijk tot de medicijnen waar je snel een verslaving voor kunt opbouwen. Ze bestrijden namelijk een symptoom – en geen oorzaak.
Dat medicijnverslavingen een fiks probleem zijn, lijkt inmiddels duidelijk. Gelukkig is een medicijnverslaving relatief eenvoudig te signaleren. We verdelen kenmerken in geestelijke en lichamelijke categorieën.
Geestelijke kenmerken
Op geestelijk vlak geldt: wie te maken heeft met een (beginnende) verslaving, creëert een situatie waarbij de persoon in kwestie het gevoel heeft ab-so-luut niet zonder het medicijn te kunnen. We noemen dit geestelijke afhankelijkheid: je verlangt doorlopend naar het effect dat het medicijn teweegbrengt.
Symptomen die daarbij komen kijken, zijn onder meer angstaanvallen, slapeloosheid en verwardheid. Daarnaast geldt een algemene versuftheid. De verslaving zorgt er namelijk voor dat verschillende soorten gevoelens worden afgevlakt.
Lichamelijke kenmerken
Ook op lichamelijk niveau is een medicijnverslaving duidelijk te zien. Dit komt doordat het menselijk lichaam gewend raakt aan het gebruik van de pijnstiller of kalmeringstablet. Dit uit zich via ontwennings- of onthoudingsverschijnselen. Daaronder vallen verschijnselen als trillen, hevig transpireren en pijn in de spieren.
Overigens zijn de lichamelijke kenmerken nauw verwant aan de geestelijke verschijnselen. Door de lichamelijke kenmerken krijgt een verslaafde namelijk meer en meer verlangens naar het leven onder de invloed van de medicijnen en creëert hij of zij de afhankelijkheid. Aan de andere kant zorgen geestelijke symptomen als slapeloosheid juist weer voor lichamelijke kenmerken die daarmee gepaard gaan, zoals algehele rusteloosheid.
Specifieke symptomen
Sommige symptomen hebben betrekking op één medicijnsoort in het bijzonder. Voorbeeld: diarree, duizeligheid en hallucinaties treden vaker op bij het overmatige gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Pijn in de spieren en een stemming die neigt naar een depressie treden juist vaker op bij een verslaving aan pijnstillers.
Hulp zoeken
Het kan lastig zijn om een medicijnverslaving alléén te overwinnen. Zoek daarom hulp bij bijvoorbeeld bij een familielid, vriend/vriendin of ander luisterend oor. Professionele hulp kan worden ingeschakeld wanneer de verslaving zich al in een vergevorderd stadium bevindt. Je kunt hierover je huisarts of apotheek benaderen. Hier verwijzen ze je veelal door naar een verslavingsspecialist.
Medicijnverslaving kan vrijwel altijd ambulant behandeld worden, thuis en online dus. Zo kun je de adviezen van je behandelaar direct in de praktijk brengen; de meest effectieve behandeling van medicijnverslaving volgens de deskundigen!
Meer weten over hoe je kunt afkicken van een verslaving? Lees dan deze blog over ‘Waarom afkicken in het buitenland‘.