Permanent stoppen met drinken kan ontzettend lastig zijn. Toegeven dat je een probleem hebt is echter de eerste stap naar genezing. Gelukkig is er – ook in de huidige coronatijd – genoeg hulp te vinden. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je moet beginnen. In dit artikel geven we je enkele tips om zelf al te minderen met drinken en waar je kunt aankloppen voor professionele hulp.
Professionele hulp inschakelen
In iedere gemeente zijn er verschillende instanties waar je terecht kunt met een alcoholverslaving. Hierbij kun je denken aan bekende verslavingsinstellingen zoals Trubendorffer, maar ook zelfs aan vrijwilligers die zelf ooit met een verslaving hebben gekampt en nu andere mensen hierbij proberen te ondersteunen.
Bij het zoeken naar professionele hulp is het in elk geval verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Ook in de huidige crisistijden staan zij voor jou paraat om de juiste hulp te vinden. Verslavingszorg wordt altijd op maat aangeboden. Wat voor de één werkt is voor de ander wellicht helemaal niets. Daarom is het belangrijk om iemand in te schakelen die jou het beste kent of het beste weet te doorgronden en zo samen naar een oplossing te zoeken.
Wees niet bang dat er in coronatijd minder mogelijk is op het gebied van verslavingszorg. Ook nu draaien de verslavingsinstellingen 24/7 door en staan zij graag paraat om te helpen. Wel kan het zijn dat de behandelingen in een enigszins andere vorm worden aangeboden. Voor sommigen is dit ook wel een prettige verandering. Zo is het bij veel grote verslavingsinstellingen bijvoorbeeld mogelijk om te chatten met een hulpverlener. Hierdoor ligt de drempel veel minder hoog om hulp te zoeken.
Wat kun je zelf doen?
Naast het zoeken naar professionele hulp bij alcoholisme zijn er wellicht ook enkele dingen die je zelf kunt doen. Permanent stoppen met drinken is misschien nog net één brug te ver, maar misschien is het wel mogelijk om alvast een beetje te minderen of in elk geval je verslavingsgedrag te herkennen en hierdoor naar andere oplossingen te gaan zoeken.
Veel verslaafden hebben een patroon waar ze zich in blijven vastbijten. Het gaat goed met hun verslaving totdat ze alleen zijn of een tegenslag krijgen te verwerken. Ook verveling kan een grote rol spelen. Het is goed om te beseffen wanneer jouw verslaving de overhand krijgt. Grijp daarom niet direct naar de fles en schrijf op waarom je nu de aandrang voelt om te gaan drinken. Bedenk tegelijkertijd ook of er iets anders is wat je kunt doen om juist niet naar de fles te grijpen. Dit momentje van bezinning kan er voor zorgen dat je minder de drang voelt om te drinken en je patroon te doorbreken.
Vind je het ook wel prettig om aan het einde van de dag een drankje te nuttigen? Past dit bij je leven en merk je nu enkel dat je te ver bent doorgeschoten? Bedenk dan goed of je dit drankje aan het einde van de dag niet kunt vervangen voor iets anders. Bijvoorbeeld een heerlijke cocktail zonder alcohol of een ander 0% drankje. Zo voelt het toch alsof je een heerlijk glas alcohol drinkt, terwijl je eigenlijk heel goed aan het minderen bent. Een goede manier om je hersenen een beetje te foppen.
Natuurlijk werken bovenstaande tips enkel als je hiervoor open staat. Daarnaast zullen echte verslaafden vrijwel nooit geheel alleen uit hun verslaving kunnen komen. Daarom is het goed om naast de bovenstaande tips ook altijd de hulp van professionals in te schakelen. Iemand die met je meekijkt en er samen met jou voor zorgt dat je jouw verslaving vaarwel kunt zeggen. Op naar een gezondere toekomst voor zowel lichaam als geest.
Kijk voor meer informatie over een gezond leven op: https://www.omnino.nl/categorie/gezond-leven/