Het kan ons allemaal overkomen dat we in een onhoudbare situatie terecht komen, vol met ruzies en hartzeer. In sommige gevallen kan het inschakelen van een mediator hulp bieden bij het bemiddelen bij de oplossing van een conflict. Met een mediator kan er op een nette manier naar een oplossing worden gezocht met de andere partij. Een mediator is in alle gevallen een onafhankelijke partij, die geen oplossingen bedenkt en geen beslissingen neemt. Dit doe je namelijk allemaal nog steeds zelf, een mediator begeleid beide partijen door het proces heen. In dit artikel geef ik je een aantal tips en adviezen waarom je een mediator kan inschakelen bij het oplossen van conflicten.
Wat is een mediator?
Letterlijk vertaald is een mediator, een bemiddelaar. Een mediator bemiddeld tussen twee of meer partijen. Een mediator is een onafhankelijke gesprekspartner en velt geen oordeel. Hij zorgt ervoor dat jij en je tegenpartijen nader tot elkaar komen en een passende oplossing op tafel krijgen.
Wat doet een mediator?
Nu je weet wat een mediator is, kan ik je ook makkelijker uitleggen wat een mediator precies doet. Een mediator bemiddeld tussen partijen die met elkaar in conflict zitten. Je zou mediation kunnen omschrijven als conflictbemiddeling. Deze bemiddeling kan op zeer veel verschillende manieren worden toegepast, maar is altijd onpartijdig. Tijdens de gesprekken luistert de mediator vooral en zorgt ervoor dat de partijen aan tafel rustig hun zegje kunnen doen. De mediator zorgt voor een neutrale en conflictloze ruimte om zo tot oplossingen te komen. Een mediator zal hierbij verschillende vragen stellen, die bijdragen aan de oplossingen. Het is de bedoeling dat je zelf tot een oplossing komt, dit zal niet vanuit de mediator komen.
Hoe kan je een geschikte mediator vinden?
Je kunt op veel plekken een mediator in Nederland vinden. Kies in alle rust voor een mediator die bij jullie past en neem contact op met diegene. Vervolgens maak je een afspraak met de mediator naar keuze en kan de mediation beginnen. Je hoeft niet altijd alle kosten van mediation zelf te dragen. Vaak worden de mediatorkosten gedeeld door de twee partijen. Als je beneden een bepaalde inkomensgrens leeft kun je mogelijk een bijdrage ontvangen. Dit kun je het beste opvragen bij je mediator. Daarnaast worden de precieze kosten van de mediation pas berekend als er in kaart is gebracht hoeveel sessies er nodig zijn.
Waarom heb ik een mediator nodig?
Een mediator is geen rechter, advocaat, therapeut of adviseur. Het is een vorm van bemiddeling waar geen uitspraken gedaan worden door de mediator zelf. Tijdens de gesprekken met de mediator staat het zoeken naar een oplossing voorop. Dit wordt gedaan met professionele communicatietechnieken. Er zijn veel verschillende soorten mediation en voor veel verschillende situaties kan mediation een uitkomst bieden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende situaties:
- Conflictbemiddeling
- Relatieproblemen
- Echtscheidingen
- Familieruzies
- Erfeniskwesties
- Arbeidsconflicten
- Zakelijke conflicten
Een mediator kan een uitkomst bieden als twee welwillende partijen een probleem hebben en er beide voor open staan om tot een oplossing te komen.