Het blijkt dat steeds minder mensen een kunstgebit hoeven of nemen. Het percentage mensen dat een kunstgebit neemt is een stuk lager dan jaren geleden. Dit heeft er mee te maken dat men bewuster en beter voor het gebit zorgt en half jaarlijkse bezoekje aan de tandarts vrijwel een standaard is. Toch moeten een aantal (ongeveer 10%) van ons er toch echt nog steeds aan geloven. En dat is niet ‘helaas’. Dat wij onze versleten of missende tanden kunnen vervangen is eigenlijk iets fantastisch. Waar moet je rekening mee houden en wat kost een kunstgebit? Wij proberen je eerste vragen te beantwoorden.
Een kunstgebit
Je gebit is kostbaar, uniek en straalt uit wie je bent. Het is van jou. Wanneer je tanden dus beschadigd of versleten zijn of je ze helemaal (gedeeltelijk) mist, kan dat je een onzeker gevoel geven. We snappen dat de keuze voor een kunstgebit ook niet gauw gemaakt is. Toch zijn er weinig mensen die achteraf spijt hebben. Een kunstgebit op maat zorgt ervoor dat jij weer kunt lachen als voorheen. Wanneer je de keuze hebt gemaakt, zal de tandarts een gebitsprothese laten aanmeten. Dit zorgt ervoor dat echt en ‘kunst’ nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Binnen de gebitsprothesen is er een verschil tussen een gedeeltelijke prothese en een ‘gewone’ (gehele) gebitsprothese. De gedeelte prothese kun je er uit halen, terwijl de volledige prothese een vaste oplossing is. De keuze hierin is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, je gebit en de benodigde behandeling. Dit maakt ook een verschil in kosten. De vraag “wat kost een kunstgebit?” is dus niet 1, 2, 3 door ons te beantwoorden.
Wat kost een kunstgebit?
Toch zijn er een aantal vaste factoren waar je rekening mee moet houden bij het kostenplaatje. Ten eerste het bovengenoemde verschil tussen een gebitsprothese en een gedeeltelijke prothese. Het verschil in prijzen tussen beide varianten heeft tevens te maken met de verschillen in materialen. Binnen de gedeeltelijke prothese bestaat er ook een verschil tussen een plaat- en een frameprothese. Een plaatprothese is doorgaans aantrekkelijker in prijs, maar brengt ook enkele nadelen voor de rest van het oorspronkelijke gebit met zich mee.
Vervolgens moet je rekening houden met de behandeling die je gebit voorafgaand aan het kunstgebit nodig heeft. Moeten er veel tanden en kiezen worden getrokken? Wanneer deze zijn getrokken, komt er ook een gedeeltelijke prothese bij het kostenplaatje. Niemand wil immers de straat op zonder tanden.
De keuze voor een kunstgebit
Dus, de keuze voor een kunstgebit is niet zomaar gemaakt. Naast de prijzen, is de keuze ook afhankelijk van de vorm van je kaak en je algehele gezondheid. Wij kunnen de brede en algemene vraag wat een kunstgebit kost dus niet zomaar beantwoorden. Wil je meer specifieke informatie? Neem dan contact op met jouw tandprothetische praktijk en informeer bij jouw zorgverzekeraar wat er kan worden vergoed. De basisverzekeraar vergoed namelijk al zo’n drie kwart van de kosten!