Burn-outs zijn een hedendaags probleem, maar niet onoverkoombaar. Tot wel 1 op 5 mensen vertoont de klachten en loopt dus het gevaar op een burn-out: een acute stress die je dagelijks functioneren op het werk kan beïnvloeden.
Wat is een burn-out precies?
Een burn-out is een chronische vorm van uitputting, zowel fysiek als metaal, als reactie op acute stress. De meeste burn-outs hebben dus met het werk klimaat te maken en de druk die daar op mensen ligt, maar ook schoolgaande jeugd kan er last van hebben. Lichamelijke symptomen kunnen dingen zijn zoals slecht slapen, hoofdpijn of buikpijn, duizeligheid en een gebrek aan energie. Mentaal kan je dan weer last hebben van frustratie, een gebrek aan motivatie, angst of cynisme en een gebrek aan zelfvertrouwen.
Op veel manieren lijkt een burn-out dus op een depressie en het kan ook even ingrijpend zijn voor de persoon die eraan lijd.
Wat zijn de oorzaken?
De echte oorzaak van een burn-out speelt zich in de hersenen af. Door aanhoudende stress maakt je lichaam een teveel aan stresshormonen aan: adrenaline en cortisol. Deze hebben een nefast effect op je hersenen, want ze gaan je hersencellen beïnvloeden en neuronen doen afsterven. Verder hebben deze hormonen ook een effect op je maag, lever en immuunsysteem, wat de lichamelijke klachten verklaart. Deze voortdurende stress kan ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker, reuma en hart- en hersenaandoeningen. Burn-out kan iedereen overkomen, van eender welk geslacht of leeftijd.
Hoe behandelt men een burn-out?
Als je merkt dat je bepaalde symptomen van een burn-out begint te vertonen, is het het best om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Deze kan een diagnose stellen en helpen om je naar de juiste behandeling te verwijzen. Je kan je burn-out ook altijd met de arbeidsgeneesheer bespreken.
De behandeling burn-out kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo is er stressmanagement, wat je kan leren om beter met stress om te gaan en er zo minder door beïnvloed te worden. Sommige mensen hebben ook baat aan therapie of een psycholoog om erdoor te geraken. Dit kan dan aan de hand van meditatie of mindfullness. Verder zijn er nog verschillende soorten medicatie die voorgeschreven kunnen worden om de stress tegen te gaan of de symptomen van een burn-out te bestrijden, zoals slaapmedicatie.
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk zijn er nog een aantal manieren om aan burn-out te ontsnappen. Zo is het belangrijk om voor jezelf te zorgen. Wees assertief en leer ‘nee’ zeggen als de werkdruk teveel voor je wordt. Eet gezond en slaap voldoende, want hierdoor heb je meer energie. Ook zorgen dat je voldoende beweging krijgt kan hier helpen. Vraag tijdig om hulp als je merkt dat het toch misloopt. Accepteer ook de hulp die je aangeboden krijgt, wees niet te trots om deze te accepteren.
Ook als werkgever heb je een verantwoordelijkheid om burn-outs te voorkomen. Niets zo belangrijk als een gezonde geest. Let op het welzijn van we werknemers en verlaag de werkdruk tijdig.