In dit artikel leggen we uit hoe je moet mediteren. Of eigenlijk… hoe je KUNT mediteren. Want het is niet zo dat het op één bepaalde manier moet. Er zijn tientallen, misschien wel honderden of zelfs duizenden manieren van mediteren. Enkele bekende meditatietechnieken leggen we in dit artikel uit.
Geleide meditaties
Vermoedelijk beginnen de meeste mensen met een geleide meditatie. Dit is een laagdrempelige vorm doordat je kunt meegaan met de instructies die de meditatiebegeleider heeft ingesproken. Maar zelfs binnen de geleide meditaties zijn er tal van vormen die je kunt kiezen. Dat is het mooie van het grote aanbod. Veel geleide meditaties worden gewoon gratis aangeboden op bijvoorbeeld de meditatie App InsightTimer.
Concentratiemeditatie
Uiteindelijk zou het mooi zijn als je toch meer zelf kunt mediteren, zonder begeleiding. Concentratiemeditatie is dan een mooie vervolgstap. Er zijn vele manieren om concentratiemeditatie te beoefenen. Eén die veel wordt toegepast is de aandacht te richten op het op en neer gaan van de buik door de ademhaling. Hier richt je de aandacht op en telkens als je afgeleid raakt (wees gerust, dat is zelfs bij geoefende yogi’s vaak, heel vaak) en je hebt in de gaten dat je bent afgeleid ga je weer terug naar het op en neer gaan van de buik.
Inzichtmeditatie
Als je daar dan weer meer geoefend in raakt kun je ook overgaan tot inzichtmeditatie. Dit wordt ook wel Vipassana genoemd. Sommige mensen noemen het ook wel mindfulness meditatie. Je blijft dan niet alleen bij het op en neer gaan van de buik, maar bent ook opmerkzaam op wat zich nog aandient. Dat wat zich aandient geef je dan je volledige aandacht, zonder er aan vast te willen houden en ook zonder het weg te willen duwen. Deze vorm van meditatie vraagt wel enige kennis en kun je het beste leren bij een meditatieleraar. Online kun je ook wel cursussen vinden. Zo heeft Meditatie Instituut Nederland een gratis online cursus Vipassana meditatie en ook andere online meditatie cursussen op hun website staan. Deze cursussen zijn handig om er bekend mee te raken, maar om tot echte verdieping te komen is het bij Vipassana meditatie wel verstandig om les te nemen bij een echte leraar.
Non-dualiteit meditatie
Nog een andere vorm van meditatie is Non-dualiteit meditatie. Dit is eigenlijk ook een onderdeel van Vipassana, waarbij je ‘de dingen leert zien zoals ze werkelijk zijn’. Maar bij deze vorm van mediteren stem je je af op wat ze binnen de Advaita traditie ook wel ‘de absolute waarheid’ noemen. Deze meditatie is dan ook niet geschikt voor beginners.
Om hier bekend mee te raken kun je bijvoorbeeld deze geleide Advaita meditatie beluisteren (na de meditatie wordt er ook nog nadere uitleg gegeven):