Voor veel mensen begint de dag niet bijzonder sprankelend. De meeste dagen beginnen namelijk met het geluid van de wekker. Vaak een irritant piepgeluid dat je onverwachts uit de bed probeert te jagen. Doordat het vaak nog donker is op je slaapkamer, kan je nog diep in slaap zijn wanneer de wekker gaat. Wakker worden en uit bed gaan kan hierdoor lastig zijn. Een daglichtlamp kan je dag aardig fitter en positiever laten starten.
Makkelijker uit bed dankzij een daglichtlamp
Hoe werken deze daglichtlampen en daglichtwekkers eigenlijk? De hersenen werken oorspronkelijk aan de hand van het dag – nachtritme. Wanneer het lichter werd, wisten de hersenen dat het tijd werd om energie aan te maken en de slaap minder diep te maken. In de tegenwoordige moderne tijden slapen we echter in verduisterde slaapkamers in plaats van buiten of in hutten. Hierdoor werkt dit dag – nachtritme minder goed dan bij onze verre voorouders. Een daglichtwekker kan de opgaande zon nabootsten waardoor de volgende voordelen ontstaan:
• lichtere slaap tijdens het afgaan van de wekker waardoor wakker worden makkelijker wordt
• een hoger energieniveau
• geen schrikreactie wanneer de wekker af gaat
• kans op verslapen neemt af, mede omdat de kamer al verlicht is
Benieuwd geworden naar daglichtlampen? Via de volgende link vindt je uitleg over verschillende soorten: daglichtlampen.
Creëer extra energie tijdens het ontbijt
Lichttherapie kan in de vorm van een lichtwekker maar ook in de vorm van lichttherapie gedurende de dag. Dankzij het gebruik van het kunstmatige daglicht wordt er extra energie aangemaakt in de hersenen. Met name tijdens de donkere wintermaanden kan dit extra nodig zijn. Veel mensen komen dan namelijk te weinig buiten waardoor er te weinig zonlicht via de ogen door het lichaam kan worden opgenomen. Dit zorgt voor een lagere aanmaak van vitamine D. Hierdoor kan een lager energieniveau ontstaan en ook de mate van positiviteit kan verminderen. Ook wel bekend als het “winterdipje”.
Een daglichtlamp kan je aanzetten wanneer je bijvoorbeeld aan het ontbijten bent. Door elke dag het licht ongeveer een kwartier in je ogen te laten vallen, kan je energieniveau weer stijgen.
Er zijn ook lampen die rood licht kunnen uitzenden. Hierdoor ontstaat het omgekeerde effect. Rood licht simuleert namelijk een ondergaande zon waardoor het slaaphormoon wordt aangemaakt. ’s Avonds zou de lamp dus gebruikt kunnen worden om makkelijker in slaap te vallen.

Andere tips voor een betere start van de dag
Er zijn meer dingen die je kan doen om je ’s ochtends energieker te voelen en makkelijker uit bed te komen. Zo kan je bijvoorbeeld:
• De lamp in de slaapkamer aan doen wanneer de wekker is gegaan. Hierdoor val je minder snel weer in slaap.
• Zorg voor ventilatie in je slaapkamer. Hierdoor ontstaat een frisser gevoel waardoor je ook een energieker gevoel kunt ervaren
• Muziek kan het brein flink beïnvloeden. ’s Ochtends kan vrolijke muziek zorgen voor een betere start van de dag. Hoe je dag begint hangt namelijk met name af van je eigen gevoel. Een positief mens zal dingen anders ervaren dan mensen die wat negatiever manier van denken hebben.
• Leef gezond. Voldoende beweging en goede voeding zorgt voor structureel meer energie. Ook kan je positiviteit stijgen.
Benieuwd geworden naar zorghulpmiddelen? Bekijk de site voor meer informatie.