Ouder geworden gaat meestal samen met verschillende (lichamelijke) problemen. Sommige kun je tegengaan, uitstellen of verminderen, anderen zijn helaas onontkoombaar. In dit artikel zetten we de drie meest voorkomende ouderdomsgerelateerde problemen die te maken hebben met ouderdom voor je op een rij.
Onze beenderen en spieren
Tot de leeftijd van 30 jaar worden je spieren alsmaar groter en sterker. De stijging stopt in principe tussen je dertigste en veertigste. Sterker nog, de kans is groot dat ze dan eigenlijk zelfs al achteruit gaan. Vanaf deze leeftijd neemt je spiermassa namelijk beetje bij beetje af. Dit wordt ook wel ouderdomsgerelateerde sarcopenia genoemd.
Dit is feitelijk niet tegen te gaan. Je kunt het proces wel vertragen door zelf actief te blijven. Blijf dus bewegen. Dit kan op jongere leeftijd nog sport zijn, maar later ook een regelmatig ommetje of fietstochtje naar de supermarkt zijn.
Tip! Zit je het meeste deel van de dag op kantoor? Lees dan zeker dit artikel over de gevaren van langdurig zitten.
Hetzelfde geldt voor de beenderen. De aandoening die dit veroorzaakt is Osteoporosis. In sommige gevallen hoor je dat jongeren hieraan kunnen leiden, maar helaas hoort het verder een beetje bij de ouderdomsgerelateerde problemen. Het gaat hier dan voornamelijk om de heupen, polsen en rug.
Ouderdomsgerelateerde problemen met het gehoor
Een tweede ouderdomsgerelateerde klacht is het gehoor. Een verslechterd gehoor bij ouderen is niet gek, maar in de jongere jaren absoluut wel te voorkomen. Het is dan ook niet voor niets dat de huidige generatie wordt gewaarschuwd voor harde muziek uit de koptelefoon of bij concerten en festivals.
Ook in de werkomgeving kan dit een risicofactor zijn. Wist je dat blijvende gehoorbeschadiging door hard en langdurig geluid één van de meest voorkomende beroepsziekten in Nederland is?
De oorzaak hiervoor heeft te maken met de haarcellen in het oor. Door de jaren heen zullen deze meer en meer afsterven, door jarenlange blootstelling aan geluid. Dit leeftijdsgebonden gehoorverlies wordt ook wel presbycucis genoemd en is geen vreemd fenomeen.
Twijfel je over jouw gehoor? Doe dan eens een gehoortest bij Van Boxtel Hoorwinkels. Geheel vrijblijvend! Sommige ouderdomsgerelateerde problemen kun je gemakkelijker oplossen dan je denkt.
Problemen met het zicht
De achteruitgang van ons zicht en andere ziektes en afwijkingen aan het oog hebben tevens te maken met ouder worden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook afwijkingen die op iedere leeftijd voor kunnen komen. Om die redenen zie je ook veel kinderen en jongeren met een bril.
Vermindering van het zicht door ouderom, oudzienheid, wordt ook wel presbyopie genoemd. Deze oudzienheid begint meestal vanaf je veertigste levensjaar. Je zult dit merken doordat je zaken van dichtbij steeds moeilijker ziet. Het is dan ook geen ziekte, maar hoort (helaas) gewoon bij het ouder worden. Een oplossing is dan ook ‘gewoon’ om lenzen of een (lees)bril te laten aanmeten.
Overige (lichamelijke) problemen
Naast deze top drie zijn er ook lichamelijke problemen, aandoeningen en ziekten waar we als we ouder worden soms niet aan ontkomen. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht en hart- en vaatziekten, maar ook depressie en dementie. Vooral deze laatste twee ziekten komen helaas nog te veel voor bij ouderen.