Wanneer je op zoek gaat naar meer informatie over relatietherapie en graag een beroep wilt doen op een erkende relatietherapeut, dan kom je mogelijk ook de term ‘systeemtherapie’ tegen. Maar wat is dat eigenlijk? Een therapeut die systeemtherapie aanbiedt heeft veel aandacht voor de relatie die jij hebt met de mensen om je heen. Dat kan je partner zijn, maar ook andere gezins- of familieleden en sociale contacten. De therapeut ziet jou als een onderdeel van een systeem. Relatietherapie is daarom altijd een vorm van systeemtherapie. We vertellen je er hier graag meer over.
Relatietherapie is een bekende vorm van systeemtherapie
Hoewel het mogelijk is om alleen in relatietherapie te gaan, ga je er meestal met z’n tweeën naartoe. Bij relatietherapie als systeemtherapie kan bovendien ook het hele gezin betrokken worden of eventueel andere familieleden die een grote invloed hebben op jullie relatie. Denk bijvoorbeeld aan relatieproblemen binnen samengestelde gezinnen, waarin een van de partners of beide partners kinderen hebben uit een vorige relatie. Er bestaan dan allerlei factoren die van binnenuit of van buitenaf jouw relatie beïnvloeden. Dit kan tot allerlei relatieproblemen zorgen, waar je niet zo gemakkelijk samen uitkomt. Relatietherapie met aandacht voor deze factoren, kan dan helpen om elkaar beter te begrijpen en positiever met elkaar om te gaan. Tegenwoordig kun je ook laagdrempelig via online relatietherapie de eerste stap zetten.
Waar ligt de kern van jullie relatieprobleem?
Bij relatietherapie in de vorm van systeemtherapie wordt er vooral gekeken naar de interactie tussen mensen. Niet alleen tussen jou en je partner, maar eventueel ook naar mensen in jullie omgeving. De relatietherapeut kan onder meer jullie manier van communicatie, de rollen die jullie aannemen, de taakverdeling binnen de relatie en/of het gezin onder de loep nemen. Daarnaast gelden er binnen elke relatie en binnen elk gezin vaak ook ongeschreven regels. Er zijn vast allerlei patronen ingeslopen. Meestal nemen de partners en andere gezins- of familieleden onbewust een positie in. Hierin kunnen wrijvingen ontstaan. Een relatietherapeut gaat dit samen met jullie uitpluizen om hier beter inzicht in te krijgen en de kern van het relatieprobleem bloot te leggen.
Welke problemen komen veelal aan de orde?
Je bent niet alleen op de wereld; je hebt altijd te maken met sociale systemen. Mensen beïnvloeden elkaar binnen deze systemen. Je gedrag, gevoelens en verwachtingen gaan altijd een interactie aan met de mensen binnen je relatie, gezin en familie. Je kunt bijvoorbeeld andere ideeën hebben over de opvoeding van de kinderen of misschien ontstaan er steeds spanningen binnen je relatie vanwege de omgang met je schoonfamilie. Misschien heeft een van de partners wel een psychische stoornis, waardoor jullie je onbegrepen, eenzaam of radeloos voelen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van problemen, die behandeld kunnen worden met systeemtherapie.