Niet zozeer bewaren; inmaken! Gerechten en recepten kun je speciaal maken door ze langdurig op te slaan in een weckpot. Dit proces is al jaren en jaren oud. Hoe werkt het? Uitstekend, kunnen we je vertellen. Oh, hoe het proces precies in elkaar zit, bedoel je? Aha. Nou, dat gaan we je hieronder haarfijn uitleggen. Maar eerst eventjes iets over het waarom.
Kijk, kliekjes bewaar je in je koelkast, totdat je ze opeet. Of vergeet en dan tot de conclusie komt dat je ze weg moet gooien, omdat ze inmiddels te lang hebben gestaan. Schimmels vergaren en zo. Dat is uiteraard hartstikke zonde. Je wilt immers profijt hebben van je werk en niets hoeven te verspillen. Door de techniek van het inmaken te gebruiken, hoeft dat ook helemaal niet. Zolang je beschikking hebt over een degelijke weckpot, kun je namelijk zo’n beetje alles opslaan wat je maar wilt!
Hoe werkt dit nou?
Best eenvoudig. En het is ook nog eens gezond eten. Je moet het alleen in een bepaalde volgorde doen. Bovendien zijn de volgende zaken onmisbaar.
Inhoud voor in de weckpot
Ja, nogal wiedes. Maar waar kan die inhoud dan uit bestaan? Werkelijk zo’n beetje wat je maar wilt. Het is een misvatting dat alleen groenten en fruit in een weckpot kunnen worden opgeslagen. Ook vlees en vis kun je er namelijk in conserveren. Zolang het eetbaar is, is het mogelijk om het op deze manier te bewaren.
Conserveermiddel
Een luchtdichte afsluiting van je glazen container is niet voldoende om je voedsel te bewaren. Uiteindelijk gebruik je hiervoor ook een substantie die de uitstekende staat van wat je wilt conserveren in stand houdt. Oftewel een – je raadt het al – conserveermiddel. Welke dit is, hangt af van wat je wilt behouden. Veelal wordt azijn hiervoor toegepast, evenals suiker, zout of alcohol – 19% of hoger.
Weckpot
Ook nogal duidelijk. Maar zorg er wel voor dat deze voor gebruik grondig schoongemaakt is. Eerst met behulp van een sopje. Daarna leg je de pot(ten) in een pan met kokend water. Meerdere glazen containers tegelijk koken op deze manier scheelt je een hoop energie én tijd.
Schakel het vuur na verloop van tijd uit en wacht rustig af totdat het water is afgekoeld en je zonder je vingers te branden de potten uit de pan kunt halen. Giet al het water uit pot én deksel en laat uitdrogen op een schone theedoek.
Eindelijk mag je de potten nu vullen met inhoud en conserveermiddel. ’t Is nooit een verkeerd idee om hier een trechter bij te gebruiken. Maak de potten stevig dicht en zet ze tot zo’n ¾ opnieuw onder water. En ja, je zet ze weer op het vuur. Hoe lang? Dat hangt van de inhoud af. Zoek dat van tevoren dan ook nauwkeurig uit.
Zo makkelijk is inmaken nou!