Niet iedereen kan makkelijk in slaap komen en de volgende dag weer uitgerust wakker worden. Een goede nachtrust is echter wel heel belangrijk voor je. Daarom geven we je hier een paar praktische tips voor een betere nachtrust.
Blauw licht
Een beeldschermbril tegen blauw licht is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je slecht slaapt en daar een eind aan wil maken. Eerst denk je aan huismiddeltjes uit oma’s tijd: warme melk met honing bijvoorbeeld. Maar oma’s tijd is heel anders dan die van ons: wij zitten tegenwoordig bijna altijd aan een beeldscherm gekluisterd: tv’s smartphones, werklaptops, noem maar op. Daar hoefde oma geen rekening mee te houden. Dus als de ouderwetse methode van warme melk niet helpt, overweeg dan eens om een dergelijke bril aan te schaffen. Breng het aantal uren waar je achter een scherm zit eens in kaart en je zal zien dat het waarschijnlijk geen overbodige luxe is.
Je kan natuurlijk altijd deze truc met die van oma combineren voor een optimaal resultaat.
Waarom zou je een beeldschermbril tegen blauw licht aanschaffen?
Een computerbril tegen blauw licht helpt tegen oververmoeidheid van je ogen als je vaak en langdurig achter een scherm zit. Zoals de naam van de bril al een beetje verklapt, beschermt hij je tegen blauw licht van bijvoorbeeld je smartphone. Dat blauwe licht waarvan je eigenlijk pas ziet dat het blauw is als het opflikkert in een donkere ruimte. Ongetwijfeld heb je je wel eens afgevraagd of je dan niet in erg slecht licht op je smartphone naar je scherm zit te staren. Ja dus. Dit licht – of het nou opvallend blauw is of niet, is op de lange duur niet goed voor je zicht. Bovendien kan het vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken en het in slaap komen vermoeilijken. Als je slecht slaapt kan het dus helpen om overdag tijdens je werkuren op kantoor zo’n bril te dragen om vermoeidheid te voorkomen. En je spaart er op de lange termijn ook nog eens je zicht mee.
Beeldschermtijd en een beeldschermbril tegen blauw licht
Een beeldschermbril tegen blauw licht kan helpen om hoofdpijn, vermoeidheid en lastig in slaap komen te verminderen. Maar het kan niet alle ongemakken van overmatige blootstelling aan beeldschermen voorkomen. Probeer daarom waar je kan je beeldschermtijd in te perken. Last bijvoorbeeld om het uur een pauze in van een paar minuten waarin je even met je ogen ergens anders bent. Ook kan het helpen om een paar uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken, of op je telefoon nog een laatste keer je sociale media te checken. Dat komt morgen wel weer. Daar heb je dan weer de hele dag voor. Bedenk dat ‘even weer het licht aandoen’ soms als schadelijk kan zijn. Na een korte blootstelling aan licht moeten je ogen ook weer wennen aan het donker. Blijf dus voor slaaptijd zo ver mogelijk weg van beeldschermen.
Voor meer over je gezondheid, kijk op: https://www.omnino.nl/