Krijg jij huiduitslag na het eten van een lekker stukje fruit? Of heb je last van benauwdheid na het eten van een handje noten? Indien je deze klachten herkent, kan het zijn dat je last hebt van een voedselallergie. Erg vervelend, want je kunt dan ziek worden van de ‘normaalste’ voedingsmiddelen en maaltijden. Bij het op tijd herkennen van, zijn er vaak oplossingen waardoor je al je favorieten etenswaren gewoon kunt blijven eten. Zo hoef je geen voedsel te vermijden en kun je dagelijks blijven genieten. Dat wil toch iedereen?
Hoe herken je een voedselallergie?
Hoe herken je nu zo’n voedselallergie? Bij een voedselallergie worden verschillende klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem. Klachten zijn vaak: benauwdheid, zwelling van de tong, huiduitslag en jezelf niet lekker voelen. Andere mensen gaan braken of krijgen ineens enorme jeuk.
Klachten kunnen mild zijn, maar soms ook zeer ernstig. Dit is erg vervelend en zeker omdat vaak niet meteen de vergelijking met een voedselallergie wordt gemaakt. Ondanks dat een voedselallergie vaker bij kinderen voorkomt dan bij volwassenen, is het ook een kwestie die zich op latere leeftijd ineens kan ontwikkelen.
Indien je vaker bij één specifiek voedingsproduct last hebt van deze klachten, is een allergiekans zeer aanwezig. Op den duur skip je dus automatisch dat handje noten of het drinken van melk. Indien het vermoeden van een allergie aanwezig is, kun je een afspraak maken bij de huisarts of zelf een allergietest online bestellen en afnemen.
Ben je op de hoogte dan kun je voedingsmiddelen vermijden of medicatie voorgeschreven krijgen. Ben je dus allergisch voor je favoriete aardbeien, dan is het wel zo fijn om deze gewoon te kunnen blijven eten natuurlijk.
Welke voedingsmiddelen geven een allergische reactie?
Simpelweg kan elk voedingsmiddelen met eiwitten een voedselallergie veroorzaken. Dit is dus bijna alles! Wel zijn er voedingsmiddelen waarbij een allergie vaker opspeelt dan bij anderen. Deze voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: noten, melk, fruit, soja, vis en melk.
Ook kunnen producten waar het bovenstaande in is verwerkt een allergische reactie veroorzaken. Je kunt ook last hebben van een voedselintolerantie i.p.v. een voedselallergie. De reacties die hierbij worden veroorzaakt, komen door een tekort aan enzymen, maar klachten lijken hetzelfde.
Wat te doen bij een voedselallergie
Als een voedselallergie is vastgesteld, gaat men opzoek naar mogelijkheden om de allergie te bestrijden. Veel informatie is te vinden op het internet, op blogs zoals wijzijngezond. Een dokter of diëtist kan je hiervoor speciale pillen voorschrijven.
Ook kunnen symptoom-onderdrukkende medicijnen worden geadviseerd om bijvoorbeeld huiduitslag als eczeem te verminderen. Als iemand zo heftig op bepaalde voeding reageert is soms een noodbehandeling van groot belang. Zo’n heftige reactie kan bijvoorbeeld zijn dat men stikt door een zwelling of huiduitslag krijgt over het gehele lichaam.
Hiervoor is de oplossing het onmiddellijk toedienen van adrenaline door een spuit. Gelukkig komen dit soort gevallen weinig voor en zijn andere maatregelen vaak al voldoende. Het vermijden van bepaalde voedingstoffen lost vaak al veel op en met kleine aanpassingen in het voedingspatroon komt men al een heel eind.
Natuurlijk is dit niet leuk en zijn er verschillende oplossing altijd bespreekbaar. Wil je je allergie een stapje voor zijn? Probeer dan gezonder te eten. Dit is altijd een goed idee!